Re: účetní dobropis-pro zvídané a zkušen
Obdržela jsem vyjádření, že lze vystavovat dobropisy bez DPH
tudíž vám všem odpadnou starosti s jejich doručením.Škoda
jen
, že se nikdo nezmíní na seminářích, že tato možnost existuje
protože plátce může (ale nemusí)opravit ....
§43 zákona o DPH
*** Zkuste ale tady napsat celou otázku a celou odpověď, kterou jste dostala. Možná že jenom vytrhujeme několik slov (?) ***
*** Souhlasím, je to jen o pojmech :-)) Pro DPH vždy bude podstatné, zda bude mít náležitosti DD. Pokud ho stokrát nazvete dobropisem a náležitosti mít nebude, nebude to DD = žádné DPH. A pokud nějaký účetní doklad nechcete považovat (nepotřebujete) za DD, tak ho klidně můžete nazvat dobropisem - na tom názvu až tak nezáleží - a nemusíte čekat na jeho potvrzení :-)) ***
Ze by to bylo az tak jednoduche?
Snizit DPH na vystupu si nemusi, to je jasne, ale snizit dan na vstupu by asi meli. Protoze pokud se neco reklamuje nebo vrati, tak nedoslo vlastne k plneni a tim padem si nemuzu uplatnit prece odpocet DPH.
Stát přijde o to DPH, které si odběratel uplatnil z původního daňového dokladu, to vám nějak uniklo. A vůbec v tuto chvíli nezáleží na tom, že si dodavatel neuplatní snížení DPH na výstupu z dobropisu, to je jeho problém, který stát nezajímá :-))
§ 42 Oprava základu daně a výše daně u zdanitelných plnění
(1) Plátce MŮŽE (tedy nemusí) opravit výši daně
a) při zrušení nebo vrácení celého nebo části zdanitelného plnění,
b) při snížení základu daně na základě sjednaných podmínek u zdanitelného plnění, ke kterému dojde po datu uskutečnění zdanitelného plnění,......
Podle této teorie, vystavím odběrateli fakturu na 1190000 Kč, on si uplatní odpočet 190000, pak mu vystavím dobropis na 1000000 a stát přijde o 190 tisíc ? Nevím teď, jakým konkrétním § bych svá slova podpořil, napadá mne třeba §72/1 :-). Ale tím se svými příspěvky do této debaty končím :-).
Stát snad o nic nepřijde, jelikož ten, kdo vystavuje dobropis si nesníží DPH na výstupu a příjemce dobropisu nemá DD, takže nebude krátit DPH na vstupu. A § 43 odst. 3 se vztahuje na vrácení přžijaté platby a ne na opravu základu daně z důvodu vrácení části zboží nebo snížení ceny v důsledku uznání reklamace. Tak ale dotaz nezněl.
Pokud vy vystavíte dobropis na 1000000,00 Kč bez DPH, na dokladu neuvedete DPH a tím si nesnížíte si daň na výstupu, pak ani příjemce si nebude snižovat DPH na vstupu, jelikož nemá DD. O jakou částku stát přišel?
Příklad:
1). A vystaví FA pro B za 1000,00 ZD + 190,00 DPH = 1900,00
A odvede 190,00 Kč a B si nárokuje 190,00. Stát má 0.
2a) A vystaví dobropis na ZD -100,00 a DPH -19,00 . A si sníží odvod DPH 0 19,00 a B si sníží nárok na DPH ve výši 19,00. Stát má 0.
2b) A vystaví dobropis na -100,00 bez DPH. A si nesníží odvod DPH a B si nesníží nárok na vstupu. Stát má 0.
Nic ale samozřejmě nebrání vystavovat dobropis s DPH. Pak ale, pokud nemáte doloženo převzetí dobropisu odběretelem, nemůžete si snížit DPH na výstupu, ale odběratel si musí snížit DPH na vstupu. Státu by zůstalo onech 19,00 Kč. Ale to jenom proto, že nemáte čím doložit převzetí dobropisu.
Tolik v dané problematice.
Tahle úvaha je ale z hlediska pohledu státu zcestná. Nemůžete kompenzovat to, že si A odvod nesnížil s tím, že B si nesnížil nárok. Protože nedošlo k zdanitelnému plnění, nemá B nárok na odpočet a je povinen vrátit DPH i bez dobropisu, viz. § 72-73. Proto je potřeba koukat na to jako na dva na sobě vzájemně nezávislé procesy, tedy povinnost B daň vrátit a možnost A si snížit odpočet. To, že si A odpočet nesnížil, je z pohledu státu irelevantní, to je jeho možnost, to, že B uplatněný odpočet nevrátil, je jeho porušení zákona.
To je stejné, jako byste tvrdila, že když si odběratel z nějakého důvodu neuplatní odpočet DPH, třebaže mu to zákon dovoluje, pak nemusí jeho dodavatel daň na výstupu odvést. To samozřejmě není pravda :-).
Čili není ani pravda, že stát má 0, stát přišel v tuto chvíli o 19 a to porušením povinnosti B. Konání A není pro tento pohled vůbec podstatné !
*** Je fajn, že jste se takhle zeptal :-) Určitě lze: plátce může vystavit dobropis, když dobropisuje něco, co není předmětem DPH. A myslím, že o tom to právě je: že "dobropis" máme zažitý a používáme daleko dřív než jej pak definoval zákon o DPH jako daňový doklad :-)) ***
*** :-) Já vím. Určitě je nesmysl, aby plátce nevystavoval dobropis jako daňový doklad (já jsem se s tím tedy ještě nesetkala). Proč by to dělal? Proč by sám sebe okrádal? Ale když už by takto nesmyslně postupoval, jak ho postihnout? Za co? Za to, že si nesnížil svou daňovou povinnost? ***
*** Tak to já vážně nevím. Já jsem se opravdu ještě nesetkala s tím, že by někdo takto postupoval. Ale to byste spíše mohl zkusit Vy - najít §, kterým by se dal postihnout. Ale to bude asi i zbytečné - takto to asi nikdo nedělá. Tak proč hledat postihy za jen hypotetické jednání (?) :-))) ***
jistě, viděl jsem různé ptákoviny, které zvládne podnikatel či účetní vytvořit... však vy určitě taky. ale mě šlo o to, že tu někdo tvrdil, že nemusí opravit, může vystavit dobropis bez dph i když dobropisuje zdanitelné plnění fakturované s dph, a to je holý nesmysl. howg:-D
*** Dovolím si, vmísit se a v žádném případě nechci za nikoho mluvit ale domnívám se, že to paní Anonymní myslí tak, ža pokud si snižujete svou daňovou povinnost (dobropis), tak "můžete" ale pokud si třeba opravou zvyšujete, tak "musíte" (§42/2). Když se Vám potvrzení o přijetí dobropisu nevrátí, tak je vám to stejně houby platné, že jste ho vystavili :-)) Ale stejně si pořád myslím, že ten dotaz směřoval jinam. Škoda, že se paní Alena k tomu nevrátila - já jsem to spíše chápala, zda něco jako "účetní" dobropis se může vystavit...(?) ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 8. 2006 10:00
Slyšeli jste někdy, že lze na vrácené nebo reklamované zboží od plátce
vystavit účetní dobropis ?
Moc děkuji za odpovědi