Re: Dotaz pro Docenta - ještě jednou dár
Aha, takže jsme se od bonusů přesunuli volně k reklamním soutěžím, tak abych to nemusel vypisovat, tak udělám výcuc z citací :-)):
Náklady na pořádání soutěží pro zákazníky nebo potenciální zákazníky jsou u společnosti daňově uznatelné za podmínky, že prokáže jejich reklamní účel, tj. souvislost s dosažením, zajištěním a udržením zdanitelných příjmů. Daňově uznatelným nákladem je i hodnota výher.
Ceny (výhry), podléhají 20 % dani, která se vybírá srážkou z ceny výhry [nejedná-li se na straně výherce o příjem od daňové povinnosti osvobozený podle § 4 odst. 1 písm. f) zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, v případě že cena z reklamní soutěže či z reklamního slosování, nepřevýší limit 10 000 Kč]. Tuto daň musí srazit a odvést pořadatel za výherce.
ZDP v § 24 odst. 2 písm. u) stanoví že daňovým výdajem je daň z příjmů fyzických osob zaplacená plátcem za poplatníka z příjmů uvedených v § 10 odst. 1 písm, h) a písm. ch), tj. mimo jiné i z cen z reklamních soutěží a z reklamního slosování, u nichž se uplatňuje zvláštní sazba daně ve výši 20 %. Podmínkou je, aby cena byla v nepeněžním plnění. Daňovým výdajem výše uvedeného plátce – pořadatele reklamní soutěže či reklamního slosování bude jak výhra (představuje výdaj na reklamu), tak i daň zaplacená plátcem – pořadatelem za poplatníka z věcné výhry.
Z hlediska DPH jde o plnění podléhající DPH na výstupu podle § 13 odst. 4 písm. a) a § 13 odst. 5 zákona o DPH. Podle těchto ustanovení je předmětem DPH poskytnutí obchodního majetku bez úplaty, pokud byl alespoň z části uplatněn nárok na odpočet DPH. Zaplacená DPH je na straně pořadatele daňově uznatelným nákladem.
Ty ostatní cancy o zákoně o loteriích a další omezeních jsem vynechal :-). Taky jsem vynechal brutaci, neboť předpokládám, že sraženou daň řádně odvádíte :-).
A prosím odborně fundované kolegy, aby do mně moc nešili, děkuji :-)).
písm. a) a § 13 odst. 5 zákona o
>DPH. Podle těchto ustanovení je předmětem DPH poskytnutí
>obchodního majetku bez úplaty, pokud byl alespoň z
>části uplatněn nárok na odpočet DPH. Zaplacená DPH je na
>straně pořadatele daňově uznatelným nákladem.
>Ty ostatní cancy o zákoně o loteriích a další
>omezeních jsem vynechal :-). Taky jsem vynechal brutaci, neboť
>předpokládám, že sraženou daň řádně odvádíte :-).
>A prosím odborně fundované kolegy, aby do mně moc
>nešili, děkuji :-)).
--znovu děkuji, tohle taky řeším, ale mám na Vás dotaz par. 26odst. zc) ... Příjmovka - já si to přelouskala tak, že kdybych udělala nějakou akci, prezentaci výrobku s přednáškou... získala sponozory.. a měla účastnické poplatky na tuto odbornou přednášku, tak bych mohla do nákladů daňových dát např. na závěr uspořádaný raut, či nějaké odměny, které bych zakoupila.. Výnosy z akce by byly pořád vyšší než náklady.
?? Co říkáte...
Blanka
Tak klidně § 24 odstavec 2/zc, ale i §24 odstavec 1, pokud budete mít nějaké zdanitelné příjmy, tak k nim se vztahující náklady jsou samozřejmě daňově uznatelnými i kdyby samostatně byly jinak neuznanými podle § 25. Takže já za sebe souhlasím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
29. 8. 2006 12:43
Předem děkuji, za včerejší odkaz. Ale není tam úplně přesně to, co bych potřebovala. U nás se jedná o Podporu prodeje z dlouhodobého hlediska - obratové naturální bonusy, ale zákazník neobdrží produkt z prodejního sortimentu společnosti. Popíšu to:
Je vyhlášena soutěž, ve které jsou stanoveny výše odběrů, např.
za odběr ve výši 100 000,-- obdrží zákazník video, za 80 000,-- fotoaparát atd. Jsme velkoobchod s drogerií a uvedené bonusy budeme muset nakoupit. Prosím tedy o radu jak to bude z hlediska daně z přidané hodnoty a daně z příjmu. Díky!