Hlavní navigace

Nealkoholické nápoje pro zaměstnance

  • (neregistrovaný)

    6. 9. 2006 12:15

    Dobrý den, prosím o radu ohledně poskytování nápojů zaměstnancům. Poskytujeme zaměstnancům zdarma kávu, mléka do kávy, čaje, cukr a nealkoholické nápoje, vše účtujeme na 513. Dle sdělení daňového poradce však z hlediska opatrnosti máme tento nedaňový náklad uplatňovat jen občas, dle mého názoru však když se jedná o nedaňový náklad, mělo by být zcela jedno kolik těchto nákladů v účetnictví uplatňujeme. Např. kávu kupujeme cca 3x ročně v hodnotě cca 7 000,- (samozřejmě slouží i pro hosty)

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 9. 2006 14:31

      zuzik (neregistrovaný)

      Re: Nealkoholické nápoje pro zaměstnance
      Pokud je nedaňový, tak by to nemělo nikomu kromě majitele firmy vadit. Doporučuji Vám toto ošetřit ve vnitřním předpise, např. výdaje na občerstvení-repre se stanovují do výše 1% z výnosů nebo zisku apod.

    • 6. 9. 2006 14:36

      Docent (neregistrovaný)

      Re: Nealkoholické nápoje pro zaměstnance
      To je taky nápad to vykazovat jako plnění vůči zaměstnancům, ještě z toho budou muset chudinkové odvádět daně jako z nepeněžního příjmu :-)). Tak to asi myslel ten váš poradce, podle mne byste to neměli vykazovat jako občerstvení zaměstnanců, prostě je to reprezentace, pro obchodní partnery a hotovo.

    • 6. 9. 2006 14:42

      Anonymní (neregistrovaný)

      Re: Nealkoholické nápoje pro zaměstnance
      § 6 odst. 9) Od daně jsou, kromě příjmů uvedených v § 4, dále osvobozeny.....c) hodnota nealkoholických nápojů poskytovaných jako nepeněžní plnění zaměstnavatelem zaměstnancům ke spotřebě na pracovišti....

    • 6. 9. 2006 14:45

      VK (neregistrovaný)

      Re: Nealkoholické nápoje pro zaměstnance
      Díky za odpovědi, jako plnění zaměstnancům to v žádném případě vykazovat nechceme ... "tuny" kávy zřejmě našich obchodní partneři ovšem nespotřebují, takže nějaká ta, a to spíš větší část spotřeby padá na hlavu nám zaměstnancům, šlo mi jen o to, jestli někdo jiný kromě našeho daňového poradce bude chápat, proč by jsme by jsme jako nemohli tyto náklady vydávat z pokladny v plné výši, když jsou nedaňové ... díky za ujištění, že jsme měla pravdu.

    • 6. 9. 2006 18:21

      zuzik (neregistrovaný)

      Re: Nealkoholické nápoje pro zaměstnance
      Ono to je jedno, ve vnitřním předpise se dá ( Zák.práce uvádí že zaměstnavatel je za určitých podmínek-ty stanovuje zejména hyg.stanice-povinen dávat zaměstnancům ochranné prac.nápoje- ty jsou pak daňovým nákladem pro zaměstnavatele a u zaměstnance se nedaní ) stanovit co je repre a co ochranný prac.nápoj-tím není určitě káva,rum,atd. Můj názor je v tomto případě takový, že 7000 Kč ročně nedaňových nákladů nazvaných náklady na reprezentaci žádného podnikatele nezabije. Daňového poradce ošiďte tímto způsobem.

    • 6. 9. 2006 20:44

      VK (neregistrovaný)

      Re: Nealkoholické nápoje pro zaměstnance
      Díky moc za radu. Naše firma není zaměstnancům povinna poskytovat ochranné prac. nápoje, ale přesto bychom jim rádi dali alespoň tu kávu a čaj a v létě např. občas kupujeme i nealkoholické pivo-)) i když je to pro nás nedaňový výdaj .... = spokojenější zaměstnanci a bez odvodu do bezedné studny státu -). Ještě jednou díky moc

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).