Re: Paní Jiřko, prosím, spěchá.
Je to tak, jako důchoce je pojištěn státem a Zp odvádíte pouze z dosažené mzdy. U starobních důchodců se ELDP nevede. Nikde jinde než na ZP a sociálce se nehlásí. Pokud má starobní důchod už od 1.1.06, pak slevu 600 Kč nemá. Pokud by ho získal až od 2.1., pak by ještě do konce roku měl. Na základě ZTP on sám slevu mít žádnou nebude. Firma si pak může uplatnit slevu za každého přepočteného zaměstnance s postižením.
Re: Paní Jiřko, prosím, spěchá.
Paní Jiřko, děkuji za odpověď, ale prosím ještě, proč by jsem mu nemohla odpočítat 800 jako slevu na dani, když je držitelem průkazu ZTP a napsal mi to do prohlášení???
Děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 9. 2006 10:50
Moc prosím o pomoc - důchodce (SD přiznán od 1.1.2006 + je ZTP dal průkazku)
nástup na HPP 17.7.06 do 31.12.06. Org. ho přihlásila na ZP i OSSZ, ale ELDP nebude vést. Musí org. ještě někde hlásit že ho zaměstnává?
Podepsáno prohlášení - z toho plyne - daň dle tabulek, na odpočet 600 na dani nemá nárok, jen za ZTP odpočet 800. Je to tak?
V měsíci 07 odpracoval 17.7.-31.7. 11 dní - mzda - propočet dle odprac.hodin - nebyl problém.
V měsíci 08 však požádal o neplacené volno v době od 28.8.-10.9.06. Org. vyhověla. Jak mám postupovat? Mám teď dělat výplatu za 08 a nejsem si jistá s odvodem ZP kvůli tomu neplacenýmu volnu. Děkuji za odpověď.