Re: Pronájem bytu
Nájem je ze zákona za úplatu, bezúplatně je to zápůjčka. Nájemné je určováné dohodou, nájem 1,-Kč nebo obdobná nesmyslná částka napovídá o "čistotě" smlouvy a úmyslu stran. Zkuste sjednat nájemné ve výši všech plateb, s vlastnictvím bytu souvisejících, které je vlastník povinen hradit (daně, pojištění apod.).
To znamená, že můžu napsat smlouvu o bezplatné zapůjčce např. na 2 roky a už to bude v pořádku?, potom např.dodavatele služeb již smlouvy přepíši na vnučku?, nebo tam mám nechám vnučku jen tak bydlet a ona bude platit platby , které mi přijdou.
Prosím ještě o Váš názor. Díky.
Oboje je možné, obvykle se to v rámci rodiny dělá i bez smlouvy a smlouva se vyhotovuje např. pro přihlášení k pobytu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
8. 9. 2006 8:04
Mám byt v osobním vlastnictví. Tento byt chci pronájmout
vnučce. Chci to udělat písemně , aby veškeré platby šly na ni.
Pronájem bude bezplatný. Myslím si , že to tak může být.
Ptám se proto , zda mě to nemůže např. FÚ postihnout. Byt není v OM. Jinak jsem podnikateka, ale s tímto bytem to nemá nic společného. Díky za rady.