Zvláštní způsob danění mzdy (základní hrubá mzda a osobní ohodnocení z

• (neregistrovaný)

11. 7. 2016 22:31

Dobrý den,

obracím se na Vás kvůli nejasnostem v danění mé mzdy, kterou za svou práci pobírám od zaměstnavatele. Jsem normální OVČ bez žádných sociálních výhod na daních, má základní hrubá mzda činí 15000 Kč a k tomu každý měsíc dostávám osobní ohodnocení ve výši 17000 Kč, přičemž čistá částka ze základního platu mi každý měsíc jde na účet a osobní ohodnocení je mi vypláceno každý měsíc na ruku. Za normálních okolností by tedy součet obou složek platu měl být 32000 Kč hrubého, což je cca 24000 Kč čistého. Nicméně můj plat každý měsíc číní zhruba 26000 Kč čistého. Jako jediné možné logické vysvětlení mi tedy vidím to, že zaměstnavatel obě platové složky daní zvlášť, jako by mi dával dva platy, což by bylo podle kalkulačky pro výpočet čisté mzdy 12405 Kč + 13780 Kč - tím se dostávám na oněch 26185 Kč čistého. Ne že bych si stěžoval, že dostávám vlastně víc, než bych dostávat měl, ale není mi na tom jasné, zda je to vůbec legální, jakým způsobem se mi pak vypočítává vyměřovací základ na ČSSZ, nebo jestli zde není nějaký jiný háček.

Moc děkuji za jakoukoliv reakci k tématu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 7. 2016 9:04

Lada (neregistrovaný)

Každý měsíc by vám měl zaměstnavatel po zpracování mezd kromě výplaty dávat i výplatní pásku. Je to jeho povinnost. Na výplatní pásce má být uvedeno vše týkající se vaší mzdy - kolik je základ, kolik prémie, různé příplatky a osobní ohodnocení, náhrady za dovolenou, kolik činí odvody na sociální a zdravotní pojištění, vyměřovací základy pro tato pojištění, kolik je daň z příjmu, kolik čistá mzda...

Dále má zaměstnavatel povinnost při výpočtu vaší mzdy postupovat tak, že sečte veškeré položky jako je základní mzda, prémie, osobní ohodnocení, příplatky atd. a výsledkem je celková hrubá mzda, ze které se pak vypočítávají odvody pojistného a daň. Veškeré příjmy od jednoho zaměstnavatele se musí danit dohromady - neexistuje, aby se různé části mzdy danily zvlášť. Není problém, aby vám zaměstnavatel vyplácel část mzdy hotově a část převodem na účet, pokud s tím oba souhlasíte, ale nesmí tyto dvě části danit zvlášť.

Nepíšete, jestli máte děti a zda na ně uplatňujete slevu na dani - ta by mohla výši čisté mzdy rovněž ovlivnit. Pokud děti nemáte, a nejste ani student či důchodce, tak jediná sleva, na kterou máte nárok, je základní sleva na poplatníka. V takovém případě tak, jak to máte spočítané, by to znamenalo, že pro každou z těch dvou částí mzdy vám zaměstnavatel při výpočtu čisté mzdy započítává základní slevu na poplatníka - tedy v jednom měsíci vám ji započítává dvakrát, což se nesmí. Za 1 kalendářní rok máte nárok na základní slevu na dani na poplatníka v celkové výši 24.840 Kč (2.070 Kč x 12 měsíců). Tím vaším divným výpočtem byste měl za rok uplatněnou slevu dvojnásobnou, tedy 49.680 Kč, což je nelegální a finanční úřad si na tom s radostí zgustne.

Bitý byste pak na tom byl vy, protože vy budete ten, kdo bude muset finančnímu úřadu vracet částku, kterou vám zaměstnavatel neoprávněně vyplatil navíc.

• 12. 7. 2016 10:17

Pan X (neregistrovaný)

Lada má pravdu,

a já bych k tomu dodal, že byste měl uvědomit svého nadřízeného, že účetní je dylina a aby byla odejita. Pokud žádná dylina neexistuje, tak upozornit nadřízeného, že asi chybí účetní.

• 12. 7. 2016 19:16

psi.tatik (neregistrovaný)

Díky za odpovědi. Slevu na dítě nemám, takže ta ten plat určitě nijak neovlivňuje. Myslím že s tím půjdu za šéfem a jsem zvědav co se dozvím. Pokud by to bylo tak, jak píše Lada s tím, že bych na tom mohl být bitý nakonec já a nebude ze strany zaměstnavatele ochota to nějak změnit, tak to bude asi konečná a půjdu zase o firmu dál. Už teď jsem docela nalomený, když vidím kolik si v mém oboru v jiných firmách lidi vydělávají (a to dokonce i s menší praxí a znalostmi). Natož abych pak třeba dlouhodobě onemocněl a zjistil, že z nemocenské nemám pořádně ani na chleba...

• 19. 7. 2016 18:57

cerny (neregistrovaný)

To je jednoduche.... zamestnavatel setri na odvodech za zamestnance a zaroven v hotovosti vyplaci spinave penize, ktere potrebuje proprat.  ;)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).