Jakožto podnikatel - OSVČ můžete mít zaměstnance, ovšem musíte řádně plnit všechny povinnosti s tím spojené. Např. přihlásit zaměstnance na OSSZ a zdravotní pojištovnu, zaregistrovat se na FÚ jako plátce daně z příjmu ze závislé činnosti (kterou budete odvádět ze mzdy tohoto zaměstnance), a také samozřejmě pojištění a daně řádně platit na tyto instituce + posílat jim příslušné výkazy.
Co se týče váš a vašeho sociálního a zdravotního pojištění, tak váš zaměstnavatel za vás platí toto pojištění pouze z vaší mzdy, kterou pobíráte v jeho firmě. Za sebe jakožto OSVČ musíte toto pojištění platit zvlášť. Také vám zaměstnavatel už nemůže (respektive nesmí) provést roční zúčtování daně z příjmu, protože jste povinnen podat si přiznání k této dani na FÚ. Jelikož jste zaměstnán na plný úvazek, budete brán jako tzv. "OSVČ vedlejší".
Navíc dále pokud zaměstnáte další osobu / pracovníka, bez ohledu zda-li na pracovní poměr, DoPP či DoPČ, nastane vám plno povinností a starostí kolem zajištění bezpečnosti práce - školení, dokumentace, smlouva s lékařem na pracovně-lékařské služby atd., ... legislativa nerozeznává, jestli máte 1 pracovníka nebo 500 zaměstnanců !!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 7. 2016 17:44
Dobrý den,
Mohl by mi prosím někdo poradit, zda je možné pokud mám zaměstnání na plný úvazek a zřídímím si živnostenský list, zaměstnat další osobu a popřípadě se pokusit na ní získat dotaci z ÚP. A zda se pro mě mění povinnosti plátce sociálního a zdravotniho, či toto i nadále pokryje můj nynější zaměstnavatel alespoň co se mé osoby týká?
Děkuji