Obchody mezi jednatelem a společností ??

• (neregistrovaný)

14. 9. 2006 22:24

Ahojky,

ráda bych se zeptala, jestli existují nějaké omezující podmínky (kromě ceny obvyklé), za kterých může jednatel obchodovat se společností, kde je jediným jednatelem a jediným společníkem. Jedná se např o dodání nějakých služeb - a jejich fakturaci a pod.

Konkrétně např. advokátních služeb.

(někde jsem četla, že na veškeré úhrady společností jednateli se daňově pohlíží jako na odměnu jednatele a daní se to jako by to byla mzda. - tak doufám, že to není pravda)

Monika

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 9. 2006 22:44

Docent (neregistrovaný)

Re: obchody mezi jednatelem a společnost
      § 136 Zákaz konkurence
      (1) Nevyplývají-li ze společenské smlouvy nebo stanov další omezení, jednatel nesmí

a) podnikat v oboru stejném nebo obdobném oboru podnikání společnosti ani vstupovat se společností do obchodních vztahů,
      b) zprostředkovávat nebo obstarávat pro jiné osoby obchody společnosti,
      c) účastnit se na podnikání jiné společnosti jako společník s neomezeným ručením nebo jako ovládající osoba jiné osoby se stejným nebo podobným předmětem podnikání, a
      d) vykonávat činnost jako statutární orgán nebo člen statutárního nebo jiného orgánu jiné právnické osoby se stejným nebo s obdobným předmětem podnikání, ledaže jde o koncern.

(2) Porušení odstavce 1 má důsledky stanovené v § 65.
      (3) Společenská smlouva může určit, v jakém rozsahu se vztahuje zákaz konkurence i na společníky.

• 14. 9. 2006 23:06

Monika (neregistrovaný)

děkuji, ale pokud jsou jedinými důsledky ty uvedené v par. 65, tak to v podstatě nic neznamená ....... (není žalobce, není soudce), mě spíš zajímá taa daňová stránka věci....

• 14. 9. 2006 23:26

bdm (neregistrovaný)

*** Já vím, co asi chcete slyšet :-)) Jenže existuje rozsudek, kdy práce společníka-advokáta pro svou společnost byla posouzena jako závislá činnost.... ***

• 14. 9. 2006 23:41

Monika (neregistrovaný)

tak toho jsem se obávala..... ale i s tím počítala..... no co se dá dělat..... Díky moc za ujištění!

• 14. 9. 2006 23:45

bdm (neregistrovaný)

*** To nebylo ujištění - to byl jen výsledek jednoho sporu :-) Spíše ale varování, že i takhle to může dopadnout :-) ***

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).