Re: Započtení daru do dědic.podílu
*** Já jsem názoru opačného. Mohli by ostatní uplatnit započtení, pokud by nějaký dědický podíl pak byl. Pokud by nebyl, nebylo by vůči čemu započíst. Ale zopakuji jen to, co už jsem na toto téma psala: pokud je to Váš případ a jedná se o Vaše peníze, zajděte si za právníkem, tuhle radu a vysvětlení si zaplaťte a klidně to takto udělejte na více místech - a klidně si nechte stanovisko vypracoval písemně. Těžko se budete moci jednou odvolávat na to, že na BC to někdo říkal :-))
Při započtení darů se zpravidla vychází z ceny daru, jakou měl v době darování. Ta se přičte k celkové ceně dědictví a ta se potom rozděluje. Tento příklad je ovšem modelový a v praxi se přihlíží i k dalším specifickým faktorům. V žádném případě to však neznamená, že dostal-li jeden potomek za života rodiče od něj např. dům, že by se musel se svými sourozenci o tento dům po smrti rodiče nějak dělit. Tak tomu není, započtena bude pouze cena domu a o tuto cenu nižší podíl potom obdarovanému potomku-dědici v dědickém řízení připadne.
Našla jsem na:
http://www.epravo.cz/v01/index.php3?s1=1&s2=X&s3=X&s4=X&s5=S&s6=1&m=1&recid_cl=16278&typ=clanky
Děkuji za odpovědi. Můj případ to není, jen jsem chtěla vědět, co o tom ví ostatní, protože jsem níže napsala, že na toto téma zde už několikrát šířil právník bludy, a on se ohradil. Tak aby zde opakovaně neplašil tazatele s vyplácením.
Účelem tzv. dědického zápočtu je dosažení přibližné majetkové ekvity mezi spoludědici, tedy aby nedošlo ke zvýhodnění obdarovaného dědice. Není pravděpodobné, že by "oficielně" nebylo co dědit (t.j. žádné účty, úspory, šperky, nábytek apod.). Mám-li věřit Doc.Mikešovi (komentář k § 484 Obč.z.), tak pokud 1 ze 2 dědiců obdržel darem od zůstavitele za jeho života RD v hodnotě např. 500 tis.Kč a po smrti zůstavitele byla čistá hodnota zbytku/dalšího dědictví 10 tis.Kč, tak pro vyrovnání dědiců je hodnota dědictví 510 tis.Kč a každy z dědiců má nárok na 255 tis. Kč. Takže obdarovaný dědic tomu neobdarovanému zaplatí max. těch 255 tis.Kč. Pokud je toto blud, prosil bych seriozní a věcné protiargumenty, podložené např. judikátem či oficielním výkladem uznávané autority.
Jestli vám dobře rozumím, tak např. matka + 2 děti (dcera a syn)
syn obdržell za života matky např. fin. dary a hmotné věci v hodnotě cca 200.tis (např. vámoce, narozeniny, příspěvek na nákup auta a pod.)
dcera totéž v hodnotě cca 300 tis.
Po smrti matky hodnota zbytku 10 tis. ,hodnota dědictví 510 tis.
510 : 2= 255 tis. obdarovaná dcera vyplatí synovi 55 tis.
To už abych sháněla doklady (odhady na věcné dary ,soupisy fin. částek co jsem dostala abych mohla prokázat v dědickém řízení
hodnotu darů. Třeba jsem to špatně pochopila.
Se zájmem a trošku se znepokojením čtu tuto vaší diskuzi a prosila bych paní bdm a právníka o názor. Bydlím s manželem a se svojí tchýní už 27 let v bytě, který jsme nyní kupovali od města. Protože nájemní smlouva byla psána na manželovu maminku, kupní smlouva je psaná na ní a ona nám byt darovala, protože my s manželem jsme ho platili. Manžel má ještě tři sourozence, myslíte si, že by se k tomuto daru přihlíželo i při dědictví? Manželova maminka jiný majetek nemá, kromě pár tisíc na knížce, dnes je jí 86 let, staráme se o ní, ostatní sourozenci chodí jen na návštěvu a já ani manžel bychom se s nimi nechtěli o byt dělit, proto jsme ho převáděli ještě za života maminky, aby s tím pak nebyly komplikace a jak teď čtu, tak to tak jednoduché asi nebude. Děkuji za názor
Já budu hodnější :-) Když maminka jiný majetek nemá, není co dědit a tudíž od čeho ten dar odečíst. Nevyvolávala bych paniku s tím, že dědicové si budou jednou vypořádávat to dříve darované. Vaší mamince přeju zdraví a spokojenost :-) Jana F.
Zda se jednalo o dar nad obvyklý rámec darování rozhodne v každém konkrétním případě soud, a to s přihlédnutím k okolnostem konkrétního případu. Hodnota daru, obdrženého nad rámec obvyklého darování, se nejdřív připočte k dědictví a teprve takto získaná výše dědictví se podělí mezi dědice. Je to obdoba když se dědí např. drahý vůz, který zdědí jen 1 z dědiců a zbývahjící dědice "vyplatí".
*** :-)) Ano, já vím - tady jsem jen reagovala na Janičku - vím, že podstata našeho "sporu" je někde jinde :-) Ono asi nemá cenu se tady o tom přít - já jsem svůj názor říkala několikrát a nemám důvod jej měnit. Spíše jsem očekávala že Vy uvedete nějaký renomovaný výklad nebo judikát, který by vyzněl tak, že po dědickém řízení zůstanou někomu dluhy :-) Já právník nejsem ani se za něho nepovažuji - já jen mluvím z praxe :-) ***
***...a on říká, že po dědickém řízení se některý z dědiců může dostat do pozice dlužníka nebo že se na jeho dědický podíl započte jen to, co "neobvyklého" za života od zůstavitele dostal? Doufám, že to druhé. Nevím, co by na to řekli notáři a soudy, které se zabývají dědickým řízením...(?) ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 9. 2006 13:15
Prosím Vás, dole v dotazu "byt po rodičích" ze dne 13.9. se s právníkem přeme o výklad §484 Občanského zákoníku. Jde o to, zda existuje nebezpečí, že obdarovaný bude muset třeba po mnoha letech vyplácet podíl svým sourozencům např. z domu, který dostal darem od tehdy žijících rodičů, pokud tito sourozenci požádají o započítání daru do jeho dědického podílu. Právník opakovaně tvrdí, že ano, já jsem jiného názoru. Kdo to dokáže vysvětlit jasně a jednou provždy? Sama bych v tom ráda měla jasno. Děkuji.