Směna pozemku a nemovitosti

• (neregistrovaný)

15. 9. 2006 13:29

Dobrý den,
    reaguji na to jak správně zaúčtovat když dojde ke směně jednak budovy a jednak pozemku. Chápu, že to co mám v majektu tak vyřadím:
    - budova 081/021 (případně doodepisuji 541/081)
    - pozemek 541/031
    Ale jak zařadit ten nově získaný majetek, když nedoplácím nic? Použiji účty pořízení? (042 - potom nevím co na proti stranu) nebo rovnou na 021,031?
    Děkuji R.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 9. 2006 14:36

Anonymní (neregistrovaný)

Re: směna pozemku a nemovitosti
      Při pořízení staveb směnnou smlouvou se stává nákladem každé strany zůstatková cena majetku ke směně předaného a výnosem cena majetku směnou pořízeného; v případě, že rozdíl mezi zůstatkovou cenou a pořizovací cenou bude uhrazen, pak tento rozdíl snižuje výnos na straně nabyvatele, který rozdíl uhradí (rozdíl je účtován jako závazek), a zvyšuje výnos na straně prodávajícího, který platbu obdrží (rozdíl je účtován jako pohledávka).
      Stavba pořízená směnnou smlouvou se ocení pořizovací cenou, jsou-li ceny ve smlouvě sjednány, nebo reprodukční pořizovací cenou, nejsou-li ceny ve smlouvě sjednány.

• 15. 9. 2006 16:14

Renka (neregistrovaný)

děkuji za odpověď, ale ptala jsem se hlavně na to jak zaúčtuju to pořízení bezúplatně, na které konkrétně 6 to půjde a jestli proti účtu 042? ocenění je mi také úplně jasné

• 15. 9. 2006 16:47

Renka (neregistrovaný)

děkuji taky mě to napadlo

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).