Dítě a cestovní pas

• (neregistrovaný)

18. 9. 2006 10:55

dobrý den, potřebovala bych vědet,jak je možné přejít s dítětem hranici CZ-SK? Odkdy bude potřebovat pas? jde totiž o to, že se má narodit v ČR a po šestinedělí se rodina stěhuje na SK. (matka má trvalý pobyt v SK a otec v CR) Potřebuji taky vědet kde mu tenhle pas máme zařídit. V místě kde bude mít nahláseno díte trvalý pobyt?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 9. 2006 11:15

začátečník (neregistrovaný)

Re: dítě a cestovní pas
      Pokusila bych se obrátit na cizineckou policii, snad by Vám poradili.Já jsem taky SR a manžel ČR. Děti se narodili v ČR a mají i občanství ČR. Já jsem cizinec, takže děti má zapsané manžel v pase a hned jakmile udrželi hlavičku, tak jsme je nechali vyfotit a měli pas asi od 3 měsíců. Je to už deset let a nepamatuju si toho moc. Ale vím že jsme něco vyřizovali v Brně na mezinárodní matrice. Myslím si, že dítě bude občanem ČR, takže pas v ČR. Pak si může zažádat o slovenské občanství a bude mít dvě. Nám to taky nabízeli.
      Ale děti mají jenom občanství ČR, protože slovenské zatím nepotřebují a jenom by to bylo další papírování a komplikace.

• 18. 9. 2006 12:13

graver (neregistrovaný)

Dítě bude mít automaticky občanství ČR, protože se narodí na území ČR a jeden z jeho rodičů je českým občanem nebo má v ČR trvalý pobyt. V okamžiku přechodu hranic tedy dítě musí mít svůj vlastní pas.

• 18. 9. 2006 12:24

Anna (neregistrovaný)

děkuji za odpověď- tedy pas budu vybavovat v místě trvalého bydliště? A trvalé bydliště musí být na území ČR. protože jak jsem už psala chceme po 6nedelí jít na Slovensko a žít tam.Děkuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).