Podnikání na Amazonu v USA a daně

• (neregistrovaný)

2. 8. 2016 2:45

Dobrý den, ahoj!

Dokázal by mi tu někdo poradit ohledně daní, popř. i ostatních "papírů" při podnikání na Amazonu?

Můj konkrétní případ je následující: jsem občanem ČR, momentální na dobu zhruba dalšího roku budu sídlit v Kanadě, zboží budu odebírat (především) z Číny a prodávat jej budu v USA a Kanadě. Využívat budu tzv. fulfilment by Amazon (FBA), tj. zboží objednám např. v čínské továrně a rovnou z ní jej nechám dovézt do skladů Amazonu v USA a ten se již postará o expedici zboží k zákazníkovi - ke mě se zboží vůbec nedostane.

Jak je to s daněmi? Kde všude (rozuměj v jakých zemích) a jaké druhy daně budu platit?
    Jak to chodí s clem při přepravě zboží?
    Jaké oprávnění potřebuji? Stačí český živnostenský list?
    Potřebuji v Kanadě či USA pracovní povolení?
    A poslední: změní se pro mě něco, až se vrátím zpět do ČR?

Mockrát díky za jakékoli užitečné rady a tipy!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 8. 2016 9:21

Lada (neregistrovaný)

Kdybyste žil v ČR, tak bych řekla, že stačí český živnostenský list. Ale když budete po celý rok žít v Kanadě, tak bych si myslela, že tam si s českým živnostenským listem nevystačíte, měl byste podnikat podle jejich pravidel. Informace k tomuto zjistíte spíše na nějakém kanadském webu zaměřeném na tuto tematiku. Když budete žít po celý kalendářní rok v Kanadě, budete tamním daňovým rezidentem a daně budete platit tam.

• 6. 8. 2016 19:43

Vratislav Vašina (neregistrovaný)

Dobrý den, děkuji za odpověď.

Já nad tím přemýšlel z pohledu toho, že ve své podstatě nebudu zabírat kanadské pracovní místo, čili nebudu účastníkem tamního trhu práce, což vede k myšlence, že místní pracovní povolení by pro tento případ nemuselo být nutné. Jestli je to však myšlenka správná.. :)

• 7. 8. 2016 9:19

Eva (neregistrovaný)

V problematice pracovních povolení se nevyznám. Nejde ale spíš o to, že v té Kanadě nebudete pracovat jako zaměstnanec, ale jako OSVČ, čili nepotřebujete "pracovní povolení", ale spíš "povolení podnikat"? Jaké tam mají ohledně toho zákony, to je otázka na odborníka na kanadské reálie a těch tady moc nenajdete. Možná by to chtělo položit tento dotaz na nějakém fóru zabývajícím se prací v zahraničí.

Vemte si, kdybyste tuto situaci aplikoval naopak na cizince z Kanady, který by chtěl totéž provozovat u nás v ČR. S logikou, že sice žije dlouhodobě v ČR, ale nezabírá na zdejším trhu práce žádné pracovní místo, a tudíž tu může podnikat jen tak, bez českého živnostenského listu, by před českými úřady jistě neobstál a dostal by tučnou pokutu.

• 8. 8. 2016 1:52

Vratislav Vašina (neregistrovaný)

Dobrý den, asi máte pravdu, nenapadlo mě nad tím přemýšlet tímto způsobem. Asi zkusím položit dotaz na kanadských webech. V každém případě děkuji za odpověď!

• 8. 8. 2016 3:44

Petr Šinagl - AAC&S (neregistrovaný)

Pro podnikání v Kanadě musíte mít tamní povolení (jak pro cizince, tak živnost). Na základě tam registrované živnosti se přihlásíte u tamního berňáku, sociálního pojištění i případně ke zdravotnímu pojištění. Na kanadském berňáku bude důležité si nechat úředně potvrdit "daňový domicil" v Kanadě, jinak dosažený příjem (tržby mínus daňově uznatelné výdaje) budete muset zdanit poprvé v Kanadě (neb příjmy dosažené z činnosti tam a daněné dle tamních zákonů) a podruhé v ČR - neb jako státní příslušník ČR zde ze zákona daníte své celosvětové příjmy (se zápočty a vynětími příjmů doloženě již zdaněných jinde postupem daným příslušnou mezinárodní smlouvou o zamezení dvojího zdanění, kde uznatelnost jednotlivých výdajů určí zákon český a nikoli kanadský = za daňového poradce se prohnete víc, než na dani samé). Při prodeji v/do USA se možná dostanete i do spárů berňáků tamních, a to jak zdaněním příjmu, tak i státními daněmi z prodeje (VAT).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).