Re: prosím o radu-restaurace
V baru se prodává zboží? To snad jen kdyby mi tu flašku prodali na cestu domů celou :-) Jana F.
V baru, pokud to tam zkonzumujete, tak samozřejmě výrobek :-) Musíte zakalkulovat sklenici, židli, na které sedíte, obsluhu, příslušné hygienické zázemí a co já vím ještě :-) Snad cigarety můžete prodávat jako zboží, to je o něčem jiném. Tu colu si teoreticky můžete vzít v lahvi a vypít na ulici, ale to by vás museli ohlídat a zvlášť evidovat - vidíte, že je to blbost :-) Ale vážně - evidovat jako materiál je pro poplatníka méně výhodné, takže i méně napadnutelné. Pokud chcete opravdu jako zboží, musíte prokázat. Jana F.
jinak si nedovedu představit, že pouhým načepováním piva ze sudu splním definici materiálu - suroviny, z které udělám výrobek či jak se to v 500/2002 §9 píše:-)
totéž např. v cukrárně - limo, pivo, víno - zboží, mouka, cukr, mléko atd. na zákusky, zmrzliny, koktejly apod. - materiál.
Opravdu se nechci hádat, je možné, že máte pravdu. Vycházela jsem z logické úvahy, že zboží s určitou úpravou (třeba nalití do sklenice) už z hlediska DPH není 5%, ale 19% - tak jsem si to převedla do zboží = 5%, materiál = 19%. To je špatně? Je to možné, uznávám, tohle opravdu s jistotou nevím. Jana F.
Re: prosím vyjádřete se ještě někdo :-)
Možná zamotala, fakt to tak není? Nemyslela jsem samozřejmě materiál, ale výrobek. Když něco naleju do sklenice, změní se sazba z 5% na 19% a myslela jsem, že i případně jednak cena a jednak zboží na výrobek. Je to opravdu nesmysl? Jana F.
Zboží je to co prodáte na baru, DPH 19% vychází z hostinské činnosti (ne prodeje zboží), materiál je to z čeho uvaříte oběd. Já to sice účtuju v DE, ale rozlišuju prodej zboží a prodej výrobků a služeb. Marže porovnávám nákup proti prodeji zboží, nákup materilu proti prodeji výrobků a služeb. Dostali jste se diskusí někam moc mimo. Jana S:
tak jsem obvolala ještě pár účetních a taky FÚ.Rozděluje se to na nákup materiálu /kuchyň/ a nákup zboží /nezměněný stav jako pivo,cola,chipsy,cigarety./Tržby tedy 602 a 604- a jak píše Jana S. přirážka u všeho 19% DPH.
Děkuji všem za rady.
ne každý výrobek je zbožím. materiál je surovina k výrobě výrobku, který může být zbožím. zboží je výrobek určený k prodeji. tolik velmi laicky, odborně si to můžete najít v základech ekonomie nebo zákonu o dph např.
když naleju pivo do sklenice, nezmění se sazba z 5 na 19. a to proto, že alk. nápoj i hostinské služby jsou ve stejné sazbě.
když naleju colu, změní se z 5 na 19 proto, že nealko je ve snížené a hostinské služby v 19.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 9. 2006 15:59
dobrý den,prosím o radu jak účtovat restauraci a bar
jestli musím rozdělit účetně faktury na nákup zboží a materiálu,tedy na 132 /bar/ a 112 /kuchyň/ a tím pádem tržby na 604 a 602,nebo jestli to mohu všechno brát jako materiál 112 a vyskladnění 501/602.Na fa nakupují většinou všechno dohromady,třeba v makru.Děkuji za odpověď.