Daň z příjmu a proclení

• (neregistrovaný)

5. 8. 2016 15:36

Dobrý den,

1. dotaz: nakoupil jsem zboží například za 500 korun a potřebuji se ho zbavit, buď jen s minimálním ziskem nebo klidně bez zisku. Zn. zboží prodám za 500 korun nebo třeba za 550 korun. Zaplatím tedy daň ze zisku (případ kdy prodám zboží za 500 korun)? A co v případě kdy prodám zboží se ziskem 50 korun?

2. dotaz: vždy když jsem objednával zboží z Číny tak mě DHL vyzvalo a musel jsem jim předložit fakturu kdy mi vypočítalo DPH a Clo, které jsem jim (úřadům) zaplatil. Samozřejmě jsem jim dal plnou moc a zastupovali mě. Teď mi doručili zboží, z kterého jsem měl taktéž odvést DPH a clo, ale prostě mi ho jen doručili. Co mám teď dělat? Mám to nechat být?

Děkuji za rady 

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 8. 2016 9:11

Eva (neregistrovaný)

Daň ze zisku neexistuje, leda daň z příjmu. Tu neplatíte po každém jednotlivém obchodním případu, ale celkově za celý rok. A to tak, že sečtete své zdanitelné příjmy za ten rok, odečtete od nich daňově uznatelné výdaje, uplatníte si daňové slevy a odpočty, na které máte nárok, a vyjde vám, kolik máte zaplatit na dani. Pokud budou vaše příjmy rovny vašim výdajům, tak bude základ daně nulový a tím pádem i daň.

• 8. 8. 2016 4:00

Petr Šinagl - AAC&S (neregistrovaný)

ad 2) - nestal jste se mezitím plátcem DPH či "identifikovanou osobou"? Pak si totiž už musíte DPH z dovozu "samovyměřit", přiznat a zaplatit berňáku sám - přičemž berňáci dostávají od celníků přehled propuštěných dovozů podle DIČ příjemce, takže "zapomenout" se nevyplácí.

Další možná situace bývá, že zboží dorazí skrz pobočku/zastoupení prodejce v EU, takže pro kupujícího už to není "dovoz", ale "dodání z jiné země EU", což alternativně může znamenat jak cenu s DPH státu pobočky/zastoupení (prodej neplátci DPH), tak povinnost si českou DPH samovyměřit (nákup plátcem DPH či identifikovanou osobou).

Poslední možnost je, že při malé hodnotě zásilky se na ní celníci prostě vybodli a pustili jí "dál" mezi soukromými dovozy - v takovém případě si musíte rozmyslet, zda jí vůbec nebudete "protahovat evidencemi", nebo zda se vám objeví v evidovaném nákupu a prodeji (kde byste jí správně měl nechat dodatečně proclít a zaplatit vyměřené clo+DPH).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).