Re: Daňové penále.
je pravda, že nové postihy jsou dost tvrdé, ale vemte si to z druhé strany: podnikatel A, FÚ mu vyhodí neoprávněné výdaje cca 50 000,- (např. časové rozlišení, špatné posouzení TZ nebo oprav...) protože přiznal základ daně 500 000,-, vyleze mu doměrek plus penále jako hrom.
podnikatel B, FÚ mu vyhodí neoprávněné výdaje za milion (třebas i falešné faktury), protože měl ztrátu 1 100 000, postih naprosto vůbec žádný.
otázka je výše penále:-(
Nerozumím. Pokud B uplatní daňovou chybnou výši ztráty v dalších obdobích, přeci k postihu dojde stejnému, jako na straně A, tudíž mi není příliš jasný účel penalizace doměřené ztráty. Pokud jsem správně pochopila účel, jde spíš o to, vyměřit penále hned. Aniž bychom dali podnikateli šanci uplatnit nižší ztrátu po kontrole.
pokud uplatní...a i když uplatní, ke stejnému postihu nedojde (časově na tom bude min. o 365 dní líp). řekl bych, že zákonodárcům šlo o to, postihnout i ty, kteří v případě neoprávněného snížení základu daně nebyli vzhledem ke ztrátě nebo nadměrnému odpočtu postihováni. hlavně asi měli na mysli nadměráky. ale to ani já, ani vy neovlivníme a do hlav jim (naštěstí) nevidíme:-)
Já chápu, co tím chtěl básník říci :-) - automaticky se předpokládá, že ten podnikatel vykazující ztrátu podváděl a tudíž si zaslouží trest v podobě jiného měřítka na celkový výsledek vycházející po kontrole. Jana F.
Opravdu, Radko, nezačínejte zase!!!, tahle debata je moc poučná, ať jí nemusí mazat. Já jsem to o té změně zákona nevěděla a šokovalo mě to. Pokud jste schopná debatovat věcně, tak uznejte, že přesně ten "předpoklad viny" v případě ztráty v tom zákoně je. Právník by to vyjádřil lépe, než já, ale je to tak, ne? Jana F.
tak buďte tak laskava, a nevykládejte, co jsem chtěl svým příspěvkem říct. debatuji věcně, pohádky nepíšu.
a je od vás hodně odvážné, že když jste o této novele ani nevěděla (a je to už nějakej pátek) tak přesto přesně víte, co v tom zákoně je a umíte ho tak pěkně vyložit.
Mrzí mne, že se tyhle debaty běžně zvrhnou na nesmyslné dohady. Co se týče reakce Jany F. - Jani - poslední dobou mám, bohužel, pocit, že ze strany FÚ začnete-li podnikat, jste automaticky považován za podvodníka. Nedávno jsme byla na MŠ osobně za svou firmu a nic tak nepříjemného jsem dlouho nezažila. Netuším, zda šlo o osobní averzi úřednic nebo tajný interní pokyn. Ale bavme se zase zpět k tématu. Není mi jasné, zač má být podnikatel vykazující vyšší ztrátu postižen, pokud ji neuplatní jako položku snižující ZD. Za to, že co??? Spletl se?? I to se v naší práci stává. Pokud ztrátu neuplatní, ke krácení rozpočtu nedojde. Můžete to, prosím, někdo vysvětlit?? Prosím také o POLOPATICKÉ vysvětlení, dnes jsem tu od 8.00. Děkuji.
nechci vířit, ale vyjádřit svůj názor musím. Souhlasím s tím, že jakákoliv kontrola nebo šetření ze strany FÚ je vždy stresujícím zážitkem. A nikoli proto, že jsem podvodník a zloděj, ale proto, že úřeník se mnou od prvního okamžiku tak jedná ! Oni jsou k tomu asi tak vycvičení. Kdo zažil několikadenní kontrolu z FÚ, tak to jistě zná. Tohle ale bylo jen na okraj, teď k tématu. Je otázkou co je spravedlivé a co není spravedlivé. Myslíte, že bylo spravedlivé zavést minimální daň pro OSVČ? Já tedy ne. Minimální daň není spravedlivá k těm OSVČ, kteří třeba nedosáhli a ani nedosáhnou v několika letech po sobě zisku, protože zainvestovali ( a nyní třeba odepisují). A podle mého je tohle srovnatelný případ s tím, co bude platit po novém roce. Stát prostě nemá prachy a bude je z nás všech tahat všemi možnými legálními způsoby. Pamatuji se, když např. chtěli zavést daň z komína, takže jak já říkám : v tomhle státě je možné všechno! Jen ne v klidu podnikat !
Já si nevšimla, že jste se ptala VY.
Takže pokud někdo nepochopil z příspěvků např. paní bdm odpověď, tak si tu odpověď dovolím říct já : pokud doměřil FÚ daň. povinost a podnikatel vykázal za to samé období ztrátu , tak mu bude ztráta snížena a nebude platit penále.
Dano W. já si nejsem jistá, jestli chápu, na co se ptáte a omlouvám se, že jsem do toho předtím vstoupila a trochu se to pootočilo jinam. Rozumím tomu tak, že nejde vůbec o uplatnění nebo neuplatnění ztráty teď, nebo v budoucnu, ale o jakýsi "trest" za chybu v účtování (nebo v DE) - poplatník si uplatnil něco, na co neměl nárok, nebo nepřiznal nějaké příjmy a už sám ten fakt si zasluhuje "potrestání" :-) A aby si nemyslel, že mu to projde, když si dovolil navíc ještě vykazovat ztrátu a neodvádět hezky pěkně daně, což je samo o sobě podezřelé :-) Nechci to zlehčovat, tak mi to opravdu připadá a byla bych ráda, kdyby se zítra k tomu ještě někdo vyjádřil. Jana F.
Re: Je to správný příklad?
Pro nás jako účetní je to nepříjemné v tom, že dosud jsem byla při kontrolách, kde byla ztráta, klidná - byla tam rezerva, pokud se člověk spletl, nehrozil doměrek ani penále. Doufám, že k tomu vyjde nějaký výklad, zatím jsem na nic nenarazila, kdybyste někdo něco našel, tak sem dejte odkaz, prosím :-) Naštěstí, pokud si to tedy dobře vykládám, tak je takhle postihovaná chyba v případě ztráty, ale už se to netýká, když vykážu sebemenší základ daně a s tou chybou se vejdu do minimálního vyměřovacího základu.
Příklad: OSVČ vyhodí výdaje za 80000,- - v případě vykazované ztráty zaplatí penále 4000,-(???), v případě, že měla zisk 100,- - žádný postih ??? Je to tak, nebo jsem mimo? Jana F.
Teplé lidské slovo od vás, to mi chybělo :-) Kdybyste ještě naznačil, v čem se mýlím, byla bych štěstím bez sebe.
Ještě takhle: záleží na výši ztráty - pokud by byla -100,- penále se počítá jen z této částky. Takže čím větší ztráta, tím větší riziko - to snad je dobré vědět a podle toho se zařídit.
Nenašla jsem k tomu prozatím žádný výklad "pro blbé", jen tohle, nic moc:
http://www.businessinfo.cz/cz/clanky/spravni-pravo/novela-zakona-o-sprave-dani-a-poplatku/1000458/40985/
Takže budu ráda za každý názor. Jana F.
Jednorázové sankcionování chybně vykázané ztráty je absolutní novinkou. Měly by mu věnovat svoji pozornost dlouhodobě ztrátové podniky, a to již v případě ztráty vzniklé za rok 2006 (daňové přiznání se podává v roce 2007). Penále ve výši 5 % je přitom nízké jen na první pohled. Je totiž počítáno z rozdílu ztráty, nikoliv z daně samotné, a při 24% sazbě daně to odpovídá 20% penále z daně.
Úroky z prodlení lze uplatňovat nejvýše pět let. V případě podání dodatečného přiznání tak sankce při dnešní reposazbě může činit až 80 % a při doměření daně správcem daně až 100 % z doměrku. Oproti současnému stavu, kdy se penalizace po prvních 500 dnech penalizace zastavila a při podání dodatečného daňového přiznání činilo penále nejvýše 25 % a při pozdní úhradě daně nejvýše 50 %, tak došlo v těchto případech k zásadnímu zvýšení sankcí.
Zvyšuje se také úrok v případě povolení posečkání daně nebo splátkového kalendáře. Zatímco dnešní roční úrok dosahuje 1,4 % (140 % diskontní sazby), nově to bude opět reposazba zvýšená o 7 procentních bodů (tj. při 2% reposazbě 9 %).
Podle přechodných ustanovení se nové jednorázové penále vztahuje jen na daňové povinnosti vyměřené podle daňových přiznání podaných od 1. 1. 2007. Úrok z prodlení se vztahuje na daň splatnou od 1. 1. 2007. Sankce ze starších daňových povinností se budou nadále počítat podle stávajících pravidel.
toto třeba píšou DP z KODAPu.
*** Ta to by mě opravdu zajímalo, v které hlavě se vždycky takové novinky zrodí. Fakt by mě zajímal ten konkrétní okamžik, kdy je taková "věc" napadne. Jestli bezesná noc nebo pohled na rozpočet a momentální osvícení,.... Je vůbec možné, že lidé s takovou fantazií ještě existují? :-) ***
Zatím je napadlo "sankcionování chybně vykázané ztráty" (díky za ten výraz :-) i za celý článek), ještě se možná dočkáme sankcionování chybně vykázaného vyměřovacího základu u OSVČ, kteří nedosahují minimálního vyměřovacího základu. Pak to bude kompletní a ucelené, takhle mi tam pořád něco chybí :-))) Jana F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 10. 2006 15:23
FÚ u nás provedl revizi za rok 2004. Zjistil chybné zdanění několika položek a tím i zkrácení daně. Za rok 2004 jsme vykázali ztrátu. Bylo mi řečeno, že ztráta bude výměrem snížena, ale penále bude stejně požadováno. Vše vím zatím od členů kontolní skupiny, papíry zatím nedošly.
Zřejmě mi něco uteklo. Prosím tedy, aby mi někdo vysvětlil podle kterého paragrafu či kombinace paragrafů FÚ postupuje. Dík.