Plati prac.důchodce soc.a zdr.pojištění?

• (neregistrovaný)

8. 10. 2006 9:49

Matka po dvou letech, kdy pobírala starobní důchod nastoupila na brigádu na zkrácený pracovní úvazek. Je povinna platit sociální a zdravotní pojištění, když nadále pobírá důchod a tedy plátcem soc a zdr. pojištění je stát?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 10. 2006 10:13

Irena (neregistrovaný)

Re: plati prac.důchodce soc.a zdr.pojišt
      Ano, z její mzdy jí zaměstnavatel odečte soc. a zdr.pojistné. Jako důchodce se na ni nevztahuje povinnost odvodu zdr.pojistného z minimální mzdy, ale pouze ze skutečné hrubé mzdy.

• 8. 10. 2006 10:51

o (neregistrovaný)

děkuji za odpověď. Tušil jsem, že by to tak mohlo být. Ne mohlo by se potom jednat o dvojí platbu. jednou za ni platí stát a podruhé ona sama?

• 8. 10. 2006 11:03

Irena (neregistrovaný)

Ano, bohužel je to tak. Pracující důchodce platí důchodové pojištění, ikdyž důchod již má. Taková je skutečnost, také mě to štve.

• 9. 10. 2006 6:31

AM (neregistrovaný)

Musíme si uvědomit, že náš důchodový systém je založen na principu solidarity, tzn. že všichni aktivně pracující přispívají na vyplácení současných důchodů. A také odvod soc. pojištění zahrnuje vlastně 3 složky - 1. důchodové poj. (i prac. důchodce může nebo musí být solidární), 2. nemocenské poj. (i prac. důchodce může za určitých podmínek pobírat nem. dávky), 3. na stát. politiku zaměstnanosti (na podpory a rekvalifikace nezaměstnaných).Spíše mi vadí, proč pracující starobní důchodce nemůže mít základní slevu na dani, když podepíše daň. prohlášení. Přitom plně invalidní důch. má na tuto slevu nárok.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).