Hlavní navigace

Stanov.norem přirozených úbytků zásob

  • (neregistrovaný) 88.101.232.---

    10. 10. 2006 14:03

    Dobrý den, prosím o radu. Potřebuji vytvořit vnitropodnikovou směrnici pro stanovení norem přirozených úbytků zásob.Konkrétně se jedná o naftu, kterou nakupujeme, skladujeme ve vlastní nadzemní čerpací stanici a následně tankujeme do firemních vozidel. Evidujeme nákupy a spotřebu(tankování) v knize a na konci roku zjišťujeme inventarizační rozdíl.Bylo mi řečeno, že když vykážeme nulový rozdíl, u kontroly to určitě neprojde a že si mám stanovit normu přirozených úbytků(např.že se nafta vypařuje) a tak tento rozdíl daňově uplatním. Jak ale takovou normu zjistím?Nějaké fyzikální tabulky???Nemáte s tím někdo zkušenost?
    Obdobně mám stanovit normu v prodejně maso-uzeniny, kde jsou opět přirozené úbytky-kosti a odpad při porcování masa ap.Je to malá prodejna mé tchýně, která si přivydělává k důchodu, nemá zaměstnance, nakupuje i prodává sama, neudělá mi ani inventuru s tím, že sama sebe neokrade.Jak mám "vymyslet" rozdíl, nejlépe aby se vešel do normy????
    Děkuji mnohokrát

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 10. 2006 14:27

      hela (neregistrovaný) 83.208.177.---

      Re: Stanov.norem přirozených úbytků záso
      normy pro maso uzeniny jsem kdysi opsala z učebnice pro řezníky,možná něco takového ještě existuje

    • 11. 10. 2006 0:37

      xxl (neregistrovaný) 88.100.153.---

      Re: Stanov.norem přirozených úbytků záso
      Zrovna moc neporadím, ale.... Udělejte smutné oči na účetní/ho u býv. ČSAD a účetní/ho v některé menší závodní kuchyni. Jinak - pokud jde o maso - tam snad ani není nutné se ztrátou zabývat.
      Dejme tomu např. u krkovice - zde je cena s kostí nějaká, u vykostěné bude samozřejmě vyšší, čili to není ztráta na váze. U masa jde hlavně o ztráty vysýcháním. Při účtování restaurace se u mě FÚ nikdy nepozastavil nad tím, že u potravin nebyly ztráty, protože tam je obrátka potravin tak rychlá, že nějaké vysýchání nebo rozprach u mouky, cukru ap. není vůbec čas.
      S naftou zkušenost nemám, ale já bych řekl, že budou spíše přebytky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).