Re: Ukončení prac. poměru: §51 kontra §5
takze to ukonceni PP je neopodstatnene - pokud to vas zam-tel nepochopi, tak bych se obratila bud na urad prace nebo na Inspektorat prace v miste vaseho bydliste (nebo jako 2. stupen vyjednavani se zam-telem mu aspon naznacila, ze takovou moznost mate, proste ze se budete branit...)
Treba vam nekdo poradi jeste nejake reseni, hodne stesti.
Pane Honzo,
vzhledem k tomu, že jste v PN, nemůže s Vámi zaměstnavatel takto ukončit PP. Napište zaměstnavateli doporučený dopis s tím, že vzhledem k tomu, že jste od 25.9.2006 v PN nemohl jste mu zničit 2.10.2006 data v počítači a z tohoto důvodu považujete jeho výpověď podle § 53 za bezpředmětnou. Jak nemám ráda odboráře; jste-li v odborech, požádejte je o pomoc (je bezplatná)!
Nejste-li odborářem a zaměstnavatel nebude pozitivně reagovat na Vás dopis nezbývá Vám nic jiného než se obrátit na Oblastní inspektorát práce se stížností. Vše byste měl stihnout pozitivně vyřídit do dvou měsíců od doručení výpovědi, Jinak prošvihnete lhůtu pro podání žaloby.
No, ten pan zaměstnavatel ale přesně ví, co dělá! To, že Vám poslal "dodatečně" výpověď podle §53 o tom jasně svědčí. U tohoto § může totiž zaměstnavatel dát výpověď, i pokud jste na nemocenské - §49 c). Musí Vám však takové hrubé porušení prac.kázně prokázat. Obraťte se okamžitě s písemnou stížností na příslušnou inspekci práce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
10. 10. 2006 23:23
Dne 24.8.2006 byla mému zaměstnavateli poštou do vlastních rukou doručena výpověď dle §51.. Dne 25.9. jsem vážně onemocněl (úraz oka). V současné době jsem tudíž v PN. Zaměstnavatel mi doručil okamžité zrušení prac. poměru dle §53 se zdůvodněním, že jsem mu údajně 2.10.2006 úmyslně znehodnotil data v počítači firmy, ke kterým má přístup více osob. Vyzývá mě k okamžitému převzetí zápočtového listu. Oznámil mi, že pracovní poměr skončil dnem převzetí (doručení) zrušení.Poradíte, jak pokračovat? Díky....