Re: dobropis na neodeslanou fakturu
Podobný případ jsem taky řešila a volala jsem kvůli tomu i na FÚ. Tam by bylo řečeno, že pokud došlo k zdan. plnění (dodání zboží)musíme mít nějaké potvrzení od odběratele, že nemá původní fakturu v účetnictví a tudíž si na ni ani nemohl nárokovat DPH a toto potvrzení lze chápat jako potvrzení dobropisu. Ve vašem případě ale ani zboží k vám nedorazilo a tudííž podlě mě nedošlo k uskutečnění zdan. plnění a oni by si měly fakturu vystornovat.
Pokud nedošlo k dodání = nedošlo k uskutečnění ZP, takový doklad by měl být stornován a ne dobropisován.
v § 42 odst 1 je uvedeno, že plátce může opravit výsi daně a) při zrušení nebo vrácení celého nebo části zdanitelného plnění. V tomto případě ale nedošlo k "zrušení" ZP, protože k žádnému ZP nedošlo, takže nevidím důvod k vystavení dobropisu.
Dobrý den,
Správně by měla firma (dodavatel) podat dodatečné přiznání, protože k uskutečnění zdanitelného plnění nedošlo (firma ve skutečnosti zboží neodeslala).
Pokud firma (dodavatel) nechce podávat dodatečné přiznání, nabízí Vám toto řešení. Dobropis musí být potvrzen oběma stranami.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Provoz EET 2.0 má stát až 600 milionů korun ročně
Strop cen benzinu a nafty výrazně klesl
Změny v důchodech přinesou nové valorizace a příplatky za vyšší věk
Šíří se mimořádně věrohodný podvod s přeplatky od pojišťovny
Sociálka nabízí konkrétní příklady z praxe, které pomohou s novým hlášením
Blanku vábí hedvábí. Po nemoci našla nový směr a teď jeho kouzlo předává dál
11. 10. 2006 14:11
firma udělala fakturu - chybně a ani neodeslala zboží
nyní na to přišla a udělala dobropis
po nás chce, aby jsme dobropis potvrdili
my to můžeme sice dodatečně přijmout fakturu a k tomu ten dobropis (kvůli potvrzení)
ale není to zbytečné?
oni nám stále tvrdí, že nelze, aby si jen udělali svůj dobropis s tím,
že místo potvrzení tam napíšou, že faktura ani zboží od nich neodešly
kdo umí poradit, jestli je někde nějaký odkaz,
že si můžou opravdu jen ten dopropis udělat pro sebe?
děkuju za radu