Re: Neplatí mi dovolenku ani sviatok
Na státní svátek Vám nemůže nikdo napsat dovolenou, ale měl by Vám svátek proplatit. A pokuď by jste pracovala v den státního svátku tak máte nárok na mzdu ve výši průměrného denního výdělku.
Na výplatní pásce se musí objevit jak odpracované hodiny tak zaplacené svátky.
navíc pracuju víc než 40hodin v týdnu, za soboty nemám žádne príplatky, pracuji od 10-12,14-19, v sobotu do 20hod. Tak nevím jestli se to bere jako dvousměnný provoz. Jestli bych neměla mít i príplatek za odpolední směnu. Výplatní pásku mám docela obyčejní, hrubá mzda, odpracované hodiny, ale nikdy tam nemám odpracovaný svátek, navíc tam neuvádí správne odpracované hodiny, vždy jenom podle fondu pracovních dní v daném měsíci, 22 nebo 23 dní podle daného měsíce. A ne vždy mám stejnú hrubú mzdu. Ve zmule mám napsáno hrubá mzda 8000kč, čistá kolem 6500kč, pritom ja beru někdy i 9000kč, jenom aby nemusel platit za mna velké odvody.
Co na to říci, nedělá to správně a pokud máte více hodin za měsíc než je fond pracovní doby tak by vám měl platit i příplatek za práci přesčas. neřekl bych, že by se jednalo o dvousměnný provoz, ale o nerovnoměrné rozvrzění pracovní doby. Co bude dělat až si vezmete 14 dní dovolené a za Vás vezme brigádnici. To také řekne, že nejde platit ve stejnou dobu dovolená a brigádnice jak Vám tořekl s tím svátkem. pamatujte, že máte nárok mimo odpracovaných normálních hodin také na placené svátky a případné přesčasy. Toto se děje normálně a je to tak, aby se zase neplatily navíc odvody za zaměstnance. Správné to není, ale je to běžné.
Tak mně to vychází, že máte každý týden 2 hodiny přesčas. Za ty by Vám měl dát buď 25% příplatek nebo nechat vybrat náhradní volno. Jak píšete, tak ale přesčasy nevykazuje a místo toho Vám je zřejmě kompenzuje třeba odměnou, zkrátka máte vyšší mzdu než máte mít podle smlouvy (nerozumím ale jak myslíte to "jenom aby nemusel platit velké odvody". Když Vám dává víc, tak přece má větší odvody.)
K těm dalším příplatkům: to není dvousměnný provoz, ale i kdyby byl, tak za odpolední směnu ze zákona žádný příplatek nenáleží. Ani za práci ve víkendovém dni.
Pokud svátek připadne na den, kdy jste měla mít směnu, ale Vy jste doma, nemáte nárok na žádný zaplacený svátek, protože ten už je obsažen ve Vaší měsíční mzdě (svátek se neplatí zvlášť jako při odměňování hodinovou mzdou). Pokud ale pracujete ve sváteční den, pak máte dostat svoji měsíční mzdu plus příplatek za práci ve svátek.
ve zmluve mám hrubé 8000kč, i na páske, a čisté kolem 6500kč na páske, takže platí menší odvody. Protože ja beru čisté 9000kč, to by byli ty odvody větší kdyby je měl platit z tych 9000kč co je už ale čistá mzda, takže hrubá by byla o mnoho větší.
Tady je to dost obtížné. Chtělo by to asi vypočítat jaký by jste měla plat správně a kolik Vám dává navíc. Možná, že by jste dospěla i k číslu, že Vám dává stejně jako kdyby Vám přiznal veškerou mzdu. A nebo by jste mohla brát i méně. Je to na zvážení.
Já vás velmi chápu, ale penzijní připojištění je něco jiného než starobní důchod. A s tou spravedlností Vás rovněž chápu, ale já bych osobně na Vašem místě pokud Vám to nevyhovuje se poohlédl po jiném místě a pak bych to řešil. Vždy to chce si to řádně rozmyslet a neukvapit se. Jsem přesvědčen, že i na Slovensku jsou takovéto případy běžné. Jste mladá a Vaše odpracované roky v ČR se Vám budou započítávat do odpracovaných let na nárok důchodu, ale na výši důchodu to nemá vliv.
Aha, tak to potom opravdu to navíc je na černo. No, v tom případě Vám nezbývá nic jiného, než mu říci, že černý doplatek nechcete a že chcete zúčtovat ten přesčasový příplatek za ty 2 hodiny týdně. Ve smlouvě máte 8000 hrubého - a ty peníze Vám zúčtovává. Domnívám se, že určitě nepřistoupí na to, aby Vám dával oficiálně nějakých 11000 hrubého (zhruba 9000 čistého), když Vám může jednoduše dát pouze to, co máte ve smlouvě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 10. 2006 19:44
Potrebujem poradit, ja pracujem vo videopůjčovně, ale cez sviatok sa u nás stále pracuje, tak som si raz vzala dovolenku cez sviatok.
Ale pri vyplácení mzdy mi bolo povedané, že mi neodpočítal dovolenku zo zbývajúcích dní, takže mi ten den vůbec nepočítal ako dovolenku, ale on mi ten den nepočítal ani ako svátek, pretože tam na miesto mna bola brigádnička. Jeho slova zneli, že nemože predsa platit v jeden den aj brigáničku aj mna.
A chcem sa ešte spýtač či sa do výplatnej pásky uvádí odpracované svátky, nebo jenom odpracované hodiny.
Dakujem za každú odpoveď