Paušální výdaje

• (neregistrovaný)

4. 1. 2017 9:50

Dobrý den,
    přečetl jsem si článek ( http://www.podnikatel.cz/clanky/nevite-jak-urcit-vysi-pausalu-ctete-navod/ ), kde jsem nenalezl odpověď na mojí otázku, týkající se souběhu činností řemeslných a ostatních živností u zákazníka, kterému je následně vystavena jedna faktura.
    Příklad: Při jedné návštěvě zákazníka (cesta) je u něho provedena revize vyhr. tech. zařízení - "VTZ" (řemeslná živnost), dále je provedeno zaškolení a přezkoušení pracovníka obsluhy předmětného VTZ.
    Jak mám jednoduchým způsobem počítat paušální náklady, když na jedné faktuře je kombinace pauš. sazeb živností, které ovšem souvisí s předmětným VTZ a jeho provozem. Přece nebudu revize a školení dělit na dvě faktury a cestu dělit dvěma a na každé faktuře uplatňovat 50% nákladů na cestu - provozní režie???
    Kdysi mi volali z FÚ a chtěli to po mně rozepsat. Na můj dotaz, jestli mi něco hrozí, když uplatňuji na vše jen tu nižší sazbu (60%), tudíž stát neokrádám, mi bylo sděleno, že asi nic, tak jsme hovor ukončili.
    Ovšem blíží se doba, kdy se mi může vyplatit i 80% odpočet na řemeslnou část podnikání, tak bych rád věděl, jak lze toto řešit bez navýšení hloupého papírování.
    Předem Vám velice děkuji za odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 1. 2017 11:57

Hana (neregistrovaný)

Já myslím, že zákazníkovi vystavíte jednu fakturu bez ohledu na výši paušálu. Pro sebe si ovšem musíte vést evidenci, pokud máte víc živností a každá má jiné %, protože na DP to musíte rozepsat.

• 4. 1. 2017 12:31

Jiří (neregistrovaný)

Děkuji za reakci, to bych ještě pochopil i když je to další otravná činnost, ale v případě té jedné faktury nevím, jak to rozpočítat?
      Na faktuře bude:
      1) revize VTZ - řemeslná,
      2) školení a přezkoušení obsluhy VTZ - ostatní živnosti,
      3) Náklady na dopravu.
      Revizi a školení so rozdělím a co ty náklady na dopravu? Také?
      Děkuji

• 5. 1. 2017 10:43

Jiří (neregistrovaný)

Děkuji, jiné rozumné řešení mě také nenapadlo. Hezký den :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).