Re: Co na faktuře?
Podle §13a obchodního zákoníku musí uvádět na všech obchodních listinách, např. fakutrách, objednávkách, dopisech - zapsaní do OR údaj o zápisu a značce, nezapsaní do OR též údaj o zápisu do jiné evidence, v níž jsou zapsáni, v tomto případě evid.číslo ŽL a ŽÚ. V případě několika ŽL se uvádí údaj z prvního vydaného ŽL - mám konzultováno s ŽÚ.
nám zase řekli, že to má být údaj o tom ŽL, podle kterého fakturuje:-( to mi připadne i logičtější.
pokud máte např. první na účetní poradenství, druhý na hostinskou činnost, přece na fakturu za poskytování závodního stravování nebudu psát žl na účto, ne?
důvodem těchto údajů snad je, aby si odběratel mohl ověřit, zda je dodavatel "způsobilý" mu tu službu či zboží fakturovat.
*** Když si třeba na ARES vyjedete IČ, tak se Vám objeví všechny živnosti, tak je podle mě úplně jedno, které živnosti se uvádějí na fa - tohle není nikde přesně řečeno. A všechny vypsat se tam stejně nevejde. A při různých fakturacích si pokaždé jinak definovat hlavičky na fakturách mi připadá nepraktické. Nějaké tam prostě dejte - když to uděláte podle rady Zuzi, tak aspoň nemusíte nic pořád přepisovat. Všechny Vám tam asi stejně nevejdou. Já bych se tímto moc netrápila :-)) ***
Re:Způsobilý dodavatel?
Dodavatel je přece zodpovědný za to, že má ŽL k činnosti, kterou vykonává a fakturuje-jak Vy uvádíte je "způsobilý". Já, jako odběratel si kontoluji zejména zda je plátce DPH. A kdykoliv mohu nahlédnout do veřejně přístupného živnostenského rejstříku, kde mám aktuální informace o vydaných oprávněních k činnosti. Ale určitě nejsem povinna ze zákona toto kontrolovat !!! To snad ani nikdo nedělá. Dělám to při pochybnostech a ověření si např. adresy apod.
Já jsem se za ty roky praxe nesetkala s tím, že by někoho zajímalo to uvedené ev.č., protože každý se identifikuje jen IČem.
Není mi jasný smysl. Možná nám to někdo vysvětlí.
Re:Způsobilý dodavatel?
já nepíšu nic o tom, že by snad měl odběratel ze zákona nějakou povinnost kontrolovat...ale mě třeba zajímá, když si nechám udělat elektřinu, jestli má na to opravdu povolení. to, že je za to dodavatel zodpovědný je sice hezký, ale už jsem se setkal s více případy, kdy si fakturoval stavební práce i elektrikářské někdo, kdo neměl povolení. a pojišťovna pak neplnila, když el. vyhořela, protože nebyla provedena způsobilou osobou. já osobně si to kontroluji (i když také podle iča), zda opravdu ten ŽL má. proč je tam to čj mi je taky záhadou:-)
Zřejmě to po nás chce EU :-)
Zaujala mě tato debata a začala jsem pátrat po tom, proč se toto ustanovení vzalo v našem právním řádu. Našla jsem toto stručné odůvodnění v důvodové zprávě vlády: "Znění prvého odstavce §13a je transpozicí čl. 4 Prvé směrnice a znění druhého odstavce je transpozicí čl. 6 Jedenácté směrnice. Porušení uložených povinností se postihuje jako přestupek (viz návrh novely zákona o přestupcích )."
Z dalších článků jsem pochopila, že to souviselo s připravovaným vstupem ČR do EU, neboť se počítalo s tím, že si budou fakturovat velmi různé subjekty z různých zemí a je nezbytné je jednoznačně identifikovat. Původním záměrem pravděpodobně nebylo, aby si údaje o ŽL psali i živnostníci fakturující si mezi sebou, nicméně znění zákona je takové, jaké je, takže to tam musejí uvádět všichni :-(
Dr.Tomáš Dvořák k tomuto problému publikoval ve 2/2002 toto- cituji:
"Osobně jsem sice názoru, že nyní již podnikatelé nezapsaní v obchodním rejstříku nemusí uvádět na svých obchodních dopisech, fakturách aj. listinách tato čísla, právní teorie, soudní praxe a rozhodovací činnost přestupkových orgánů však může přinést i jiné náhledy.
Podle mého soudu vyhoví zákonu např. takovýto údaj: Josef Novák, IČO 000111, Ryčná ul. 1, Praha, zapsán v živnostenském rejstříku vedeném živnostenským odborem magistrátu hlavního města Prahy."
Re: Zřejmě to po nás chce EU :-)
Možná napíšu hloupost, ale nedají se s místem registrace dělat nějaké finty? Před časem jsem měla doklad s DPH, ale ten podnikatel co to vystavil byl registrovaný i jinde, na víc místech a někde jako neplátce - zrovna tam, odkud nám to vystavil. Bohužel si to přesně nepamatuju, zkoušela jsem najít, jestli jsem si neudělala pro zajímavost kopii, ale mám to asi někde zahrabané. Prostě to byl jasný podvod - my bychom si DPH nárokovali, on by ho na uvedeném místě neodvedl, přestože plátce byl. Jak je to možné se mě neptejte, v těch rejstřících jsou kolikrát docela zajímavé údaje :-) Jana F.
Imho to dikci zákona 100% odpovídá. Je to údaj o evidenci v nějakém registru. Asi by prošla i registrace v klubu zoofilních homosexuálů.
Ono je vůbec z toho znění poznat, že je tam ten § narvaný uměle a neorganicky. Pojmy jako faktura (co to je?), identifikační číslo (pokud to má být IČO, tak někteří podnikatelé nemůžou ten § vůbec dodržet)...
Máte určitě všichni pravdu. Došla jsem též k závěru, že schopnost našich zákonodárců v sestavování nových zákonů spočívá mnohokrát i na tom jak se přeloží a naši "postavu" přešijí zákony "převzaté" ze států EU. Jasně o tom svědčí i náš zákon o odpadech, kde je uvedeno v kapitole možnosti likvidace odpadů, že je možno ho likvidovat spalováním na lodi. A určitě tím nebylo myšleno spalováním na výletní lodi na brněnské přehradě :)))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 10. 2006 12:57
Prosím o radu: zjistila jsem, že na faktuře musí být registrace u jakého Živnostenského úřadu jsme. Stačí napsat Živnostenský úřad Havířov a jaké číslo jednací? Já mám 5 živnostenských listů a na každém je jiné číslo, mám tam napsat hlavní obor?