Re: zák.poj.
Pokud jsem pochopila myslíte zákoné pojištění. Zákoné pojištění se platí pouze za zaměstnance! Pokud tedy nemá pracovní smlouvu není zaměstannec. Zaměstnanec je tehdy má li pracovní smlouvu a je přihlášen jako zaměstanec na OSSZ. Potom se platí zákoné pojištění!
Dle mé zkušenosti - odvádíme zákonné poj. i za společníky s. r. o., přestože nejsou zaměstnáni na základě pracovní smlouvy, tedy ne HHP - 0 ale jako společníci s.r.o. - kód 7 ..... vyměřovací základ pro zák. pojištění = vyměřovacímu základu pro SP.
Bohužel Vám nedám momentálně žádný §, ale odvádím to dle sdělení daňového poradce, taky jsem se nad tím pozastavovala ... je fakt, že i SW, který mám na zpracování mezd prostě zahrnuje do vyměřovacího základu pro odvod zákonného pojištění i společníky, kteří nejsou zaměstnanci a mají druh činnosti 7 ..... takže jsem se nechala přesvědčit a odvádím zák. poj. i za ně.
(Abeceda mzdové účetní str. 486_odkaz na přílohu ve VPO ..."základ pro výpočet pojistného zákonného pojištění je stejný jako pro pojistné na sociální zabezpečení ... rozhodný je souhrn vyměřovacích základů za uplynuléo kalendářní čtvrtletí všech ZAMĚSTNANCŮ, které v tomto období zaměstnavatel zaměstnával) ... takžeeee co teď .... , můj SW to počítá fakt i se společníky, teď jsem se dívala do SW našeho daň. poradce a ten tam společníky zahrnuje taky .... TAK FAKT NEVÍM ...
*** Podle mého zákon 487/2001 hovoří o pracovně právních vztazích a podmínek dle zákoníku práce (- a jednatelé v tomto vztahu nejsou). V dotazu je to ale trošku zmatené: "jednatel je zároveň zaměstnanec a nemá pracovní smlouvu" - takže je zaměstnancem jen z pohledu ZDP nebo je zaměstnanec i dle zákoníku práce? V tom prvém případě by se podle mě za něj zákonné pojištění platit nemuselo. Když se platit bude, určitě se nic nestane ale domnívám se, že by pojišťovna neplnila ***
Je to tím, že zákonné pojištění se vypočítává ze základu stanoveného shodně s postupem pro určení vyměřovacího základu pojistného na sociální zabezpečení a příspěvek zaměstnanosti - vyhláška 125/1993 MF, §12. Takže společníci i jednatelé tam patří. (ale nevím, jak může být zaměstnancem bez smlouvy)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
24. 10. 2006 10:47
Prosím o radu. Pokud je jednatel zároveň zaměstnanec, ale nemá prac.smlouvu odvádím za něho zák.poj.
Dík