Krácení dovolené - neplacené volno

• (neregistrovaný)

24. 10. 2006 11:17

Prosím o radu - od 1.9.06 - 31.12.06 mám povolené neplacené volno tj. 86 prac. dnů včetně svátků. Nemám zameškáno 100 prac. dnů, proto se mi podle mého názoru dovolená nekrátí. Je to tak v pořádku. Děkuji Hanka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 10. 2006 11:35

Wecernice (neregistrovaný)

Re: krácení dovolené - neplacené volno
      Podle mě krátí. Podle zákoníku práce a paragraf 107.
      Dovolená se krátí u zaměstance pokud vznikla prac. neschopnost a trvá déle než 100 pracovních dnů. Krátí se za každých 22 pracovní dnů pracovní neschopnosti o 1/12. V případě neplaceného volna se bere v úvahu 104 zákoníku práce kdy vzniká zaměstnanci nárok na dovolenou za odpracované měsíce a jestliže nemá odpracované tak nemá nárok za ty 3 měsíce na dovolenou. Krátí se to tedy o 3/12 to je o pět dnů.

• 24. 10. 2006 12:03

Líba (neregistrovaný)

Mám na to jiný názor. Jestliže od 1.1. do 31.8. nezameškala 14 dnů, tak nevidím pro krácení žádný důvod. § 104 se týká zaměstnanců, kterým nevznikl nárok na dovolenou za rok, protože odpracovali méně než 60 dnů.

• 24. 10. 2006 12:37

Wecernice (neregistrovaný)

ALE JÁ MLUVÍM O 107, 104 JSTE TADY NAČALA VY!!! PŘECE MI NECHCETE ŘÍCT ŽE DÁM ZAMĚSTNANCI NEPLACENÉ VOLNO A JEŠTĚ DOVOLENOU!!! TA JE ZA ODPRACOVANOU DOBU!

• 24. 10. 2006 12:54

Líba (neregistrovaný)

Asi jsme se navzájem nepochopili. Vy píšete o paragrafu 107, který říká, jak se krátí, když se krátí. A já říkám totéž, že se krátí, když se má krátit. A pak píšete, že v případě neplaceného volna se bere v úvahu § 104. Možná jste se jen uťukla a myslela něco jiného.

• 24. 10. 2006 13:29

M.H. (neregistrovaný)

Já souhlasím s Líbou. § 101 ZP - pokud pracovní poměr trvá po celý kalendářní rok a zaměstnanec odpracuje alespoń 60 směn, vznikl mu nárok na celou výměru dovolené. Ke krácení dovolené dochází podle § 107, tedy konkrétně dle § 11 nařízení vlády k ZP, tedy poprvé po 100 neodpracovaných směnách. § 104 se použije tehdy, pokud nevznikne nárok na dovolenou dle § 101. Dovolená za odpracované měsíce se poskytuje tehdy, pokud pracovní poměr netrval po celý kalendřání rok (opět § 101) Zákon v tomto případě opravdu mluví o měsících TRVÁNÍ pracovního poměru, ne o odpracovaných měsících.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).