Jakým kurzem účtovat tuzem.fa. v EUR ???

• (neregistrovaný)

25. 10. 2006 13:41

Nevím, jakým kurzem účtovat přijaté tuzemské faktury v měně EUR.
    Náš partner má ceny materiálů v EUR, výslednou částku také v EUR, pro účely DPH má základ, DPH a celkovou částku vyčísleny také v CZK.
    Naše firma používá denní kurz ČNB stanovený předchozího dne ve 14 hodin. Náš účetní systém LCS Helios Orange bohužel neumožňuje používání dvojího kurzu.
    Pokud použiji náš denní kurz (jak to po nás požaduje náš účetní auditor), může se stát, že protistrana sice také používá denní kurz (někdy ale se spožděním 1 dne), nebo denní kurz vůbec nepoužívá. Pak se takémůže stát, že fakturu za materiál, kterou kvůli dílčím cenám v EUR musím zadat v EUR a použiji náš denní kurz, tak mi nemusí vyjít částka DPH v CZK (avšak odečíst si můžu pouze tu částku, která je uvedena na faktuře v kolonce částka DPH, bez ohledu na to, jaká částka mi vyšla použitím "našeho denního kurzu").
    Pouze u jednoho našeho partnera máme smluvně stanoven kurz pro fakturaci (to je podle účetního auditora v pořádku).
    Byl jsem přesvědčen, že při evidenci faktury se vždy používá kurz, který používá vystavitel faktury, ale účetní auditor mě vyvedl z omylu, že to tak není, že musím používat "náš denní kurz".
    Jak z toho ven???
    Pokud se jedná o zahraniční faktury, na kterých je uvedena pouze měna EUR, není zde žádný problém s "dvojím" kurzem, problém může pouze nastat, pokud má zahraniční partner v České republice registrované DIČ, pak na faktuře uvádí základ a částku DPH (19%) také přepočtenu kurzem na CZK.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).