„Brigáda“ – DPP – zdanitelným příjmem byla – zřejmě jste měl u zaměstnavatele, kde jste vykonával DPP podepsané prohlášení poplatníka, sleva na poplatníka při nízkých příjmech pokryla sraženou daň, proto Vám daň nesrazili, to ale neznamená, že se jedná o nezdanitelný příjem. Píšete, že budete podávat daňové přiznání a zároveň, že po Vás v zaměstnání vyžadují prohlášení, že jste neměl žádný příjem. Buď tedy podáváte daňové přiznání sám na Finanční úřad, kde doložíte potvrzení zaměstnavatele o zdanitelných příjmech a sražených zálohách na daň jak z DPP, tak z HPP a příjmy z podnikání budou 0 a zaměstnavatele (HPP) o roční zúčtování daně nežádáte, nebo požádáte zaměstnavatele, kde máte HPP, o roční zúčtování daně, tomu musíte předložit do 15.2. potvrzení o zdanitelných příjmech a sražených zálohách na daň od zaměstnavatele, kde jste měl DPP a prohlásíte, že jste příjmy jako OSVČ neměl. Podle mého názoru by pro Vás bylo jednodušší podat daňové přiznání na Finanční úřad, protože, pokud byla Vaše činost OSVČ „aktivní“ mohli by po Vás vyžadovat prohlášení, že jste činnost nevykonával a stejně byste se tím musel zabývat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
25. 1. 2017 21:22
Dobrý den,
měl bych na Vás prosbu a to s daněním za rok 2016. Chci se zeptat, zda-li je můj postup "dostačující" nebo musím ještě zakročit. V roce 2016 jsem byl do 31. 7. 2016 oficiálně studentem VŠ, přičemž jsem při tomto měl brigádu u jedné firmy (DPP), kdy mé výdělky nikdy nepřesáhly hodnotu 10.000 kč/měsíc a u firmy jsem neodpracoval více než 300 h. V podstatě jsem v období od února do května měl menší při-výdělek do 5000 kč/měsíc. Zároveň při tomto jsem měl "aktivní" živnost jako vedlejší činnost (OSVČ), kterou jsem však vůbec neprovozoval a tu jsem ke dni 30. 6. 2016 ukončil. V říjnu stejného roku jsem nastoupil do firmy (HPP) a teď bych měl podávat daňové přiznání. De facto mi paní z firmy dala papír, kde podepisuji, že jsem od začátku roku do dne nástupu "nepracoval nebo nějakým způsobem nevykonával pro mne obohacující činnost" nebo něco tady v tomto smyslu. Chci se Vás tedy zeptat, zda-li pokud oficiálně prohlásím, že jsem OSVČ nevykonával (do daňového přiznání bych za toto období de facto všude psal nuly) a měl brigádu, která nebyla zdanitelným příjmem postupoval dobře. Prosím o případné zjednodušení terminologie pro naprostého laika, v tomto směru se vůbec neorientuji a jsem z toho spíše zmaten. Předem Vám všem, kteří přispějete s konstruktivními názory, děkuji.