Re: Stravenky
>Dobrý den,
>zajímá mě, jak by se čistě podle zákona řešila
>následující situace:
>
>Zaměstnanec, který má denní pracovní fond 8 hodin,
>odpracuje v práci 7 hodin a pak odjede na pracovní cestu.
>Pokud jsem pochopil zákoník práce, tak by neměl mít
>nárok na stravenku (neřeším, zda mu jí zaměstnavatel
>zaplatí ze svého), protože neodpracoval "celou směnu" a
>pracovní cesta se do práce pro výpočet stravenek
>nepočítá.
>Pochopil jsem to správně?
>
>Jestliže procovní cesta trvá déle než 5 hodin,dostane stravné, tudíž na stravenku není ten den nárok.
ja si myslím, že ak odpracoval 7 hodín má nárok na stravenku, ale tento deň si neuvedie do výkazu za prac. cestu. Alebo si uvedie začiatok prac. cesty už v tento deň a potom nemá nárok na stravenku, ale na stravné podľa zákona. Nemožete mu dať aj stravenku aj stravné.
Takže má nárok na stravenku i když neodpracoval plných 8 hodin?
Já jsem četl, že "Zaměstnavatel nemůže uplatnit příspěvek za zaměstnance, který odpracuje pouze část pracovní směny nebo je vyslán na pracovní cestu...".
Mimochodem pro zjednodušení - pracovní cesta může trvat klidně jen tu jednu hodinu.
Mě se totiž zdá, že v téhle situaci nemá ubohý zaměstnanec nárok na nic. Stravenku nedostane, protože neodpracoval 8 hodin a stravné nedostane, protože nebyl dostatečně dlouho na pracovní cestě. :-)
Nojo, já to taky tak chápu - Pokyn MF D-190, bod 15 k §24 DZ - "Zaměstnavatel nemůže uplatnit příspěvek za zaměstnance, který odpracuje pouze část pracovní směny nebo je vyslán na pracovní cestu, při které mu přísluší stravné podle §5 a §12 zákona č. 119/1992 Sb., o cestovních náhradách, ve znění pozdějších předpisů, neboť by se jednalo o duplicitní daňové výdaje v rozporu s ustanovením §24 odst. 1 zákona. Pro posouzení doby trvání pracovní směny je rozhodná délka pracovní směny stanovená zaměstnavatelem." Směnu celou neodpracoval, nedostane stravenku a nárok na cestovné nemá...
Citujete dobře ale chápete špatně.....je vyslán na pracovní cestu, při které mu přísluší stravné...., z toho vyplývá, že pokud mu nepřísluší stravné má nárok na stravenku, k žádné duplicitě nedochází. Uvedu příklad, kdy pracovnice téměř denně má 1-2hodinové pracovníí cesty(do banky, na FÚ,ke klientům),že by neměla nárok na stravenky? To je přece nesmysl.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
26. 10. 2006 13:17
Dobrý den,
zajímá mě, jak by se čistě podle zákona řešila následující situace:
Zaměstnanec, který má denní pracovní fond 8 hodin, odpracuje v práci 7 hodin a pak odjede na pracovní cestu. Pokud jsem pochopil zákoník práce, tak by neměl mít nárok na stravenku (neřeším, zda mu jí zaměstnavatel zaplatí ze svého), protože neodpracoval "celou směnu" a pracovní cesta se do práce pro výpočet stravenek nepočítá.
Pochopil jsem to správně?
V reálu se dá asi přimhouřit oko a pak porovnat pracovní fond a odpracované hodiny za celý měsíc, ale jde mi čistě o teoretické a legislativně správné řešení.
Díky.