Stravenky v DE

• 8. 2. 2017 14:10

Prosím o radu. Jsme obchod s potravinami a plátci DPH, vedeme DE. Zákazníci mohou u nás platit stravenkami.
    l. Stravenkami platím jednomu dodavateli. Na faktuře má uvedenu částku včetně 5% DPH 5825,-Kč, při platbě stravenkami 6240,-Kč
    Na rozdíl 415,-Kč obdržím fakturu od firmy "Stravenky" je to 5% provize a je účtována s 21% DPH (343,20+72,07 =415,27). Tuto fa zaúčtuji do režie.
    2. Firmě "Stravenky" zašlu výčetku se stravenkami na částku 14138,-Kč. Ta mi zpět zašle fakturu, na které jsem uvedena jako dodavatel i odběratel, z této částky si opět srazí 5% provizi což je 706,90+148,45 DPH = 855,35Kč a na účet mi zašle rozdíl 14138-855,35 = 13282,65Kč.
    A tady mám problém jak to vše zaúčtovat,  tedy odvod stravenek z pokladny a příjem částky na účet. děkuji všem za odpověď a radu. Naďa

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 2. 2017 14:35

M.M. (neregistrovaný)

Dobrý den,

V DE jde o platby, stravenka ( cenina ) pouze nahrazuje hotovost, pokud máte útratu zákazníka ( tržbu )  za 100, podrobíte EET částku 100 a z toho odvedete také DPH, tedy EET účtenku evidujete jako příjem z podnikání.

Až stravenku směníte za hotovost ( jde jen o sněnu ceniny za ceninu Kč ) tedy výběr stravenek z pokladny ( evidujete jako odvod " někam na směnu"  - v DE jde o položku nesnižující ZD ), samotná směna - tedy příchozí peníze na Váš BÚ ( zase jde jen o sněnu stravenek - cenin za Kč  ) tedy přích. platbu na BÚ evidujete jako položku nezvyšující ZD v DE, provize stravenkové firmě ( např. SORBI ) je Vaším nákladem ( je to cena služby za směnu ) oni si rovnou provizi strhnou ale musíte je požádat o nějaké potvrzení jako plátce DPH máte nárok na daňový doklad - jedině tak si můžete nárokovat DPH z FD za ty služby směny a zaevidujete to jako provizi za směnu ( výdaj na podnikání v DE ), pokud Vám dají FA a současně na ní uvedou uhrazeno započtením ( tak si jí buď v DE zaevidujete jako výdaj na podnikání  - pokud to Váš SW umí, nebo si jí proplatíte pokladnou a tak to dostanete do peněžního deníku jako výdaj na podnikání.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).