Re: penále od VZP
Tak jsem zjistila:
§ 19
Pokud jde o splatnost penále, způsob jeho placení, vymáhání, promlčení a vracení přeplatku na penále, postupuje se stejně jako u pojistného.
§ 16 Promlčení pojistného
(1) Právo předepsat dlužné pojistné se promlčuje za pět let ode dne splatnosti. Byl-li proveden úkon ke zjištění výše pojistného nebo jeho vyměření, plyne nová promlčecí lhůta ode dne, kdy se o tom plátce pojistného dozvěděl.
Co to je ten úkon. I zaslaná upomínka?
Tak upomínka by asi byla brána jako úkon. Ale oni mi kdysi (asi v r. 1998) zaslali vyúčtování, na základě kterého jsem zjistila ten dluh a penále. A vyúčtování jak jsem nyní zjistila není úkonem:
Tvrdí-li městský soud, že provedené vyúčtování je úkonem ke zjištění penále za rok 1993 nelze s ním souhlasit. Kasační námitka nesprávného posouzení právní otázky soudem ve smyslu § 103 odst. 1 písm. a) s. ř. s. je důvodná.
Nejvyšší správní soud tedy dospěl k závěru, že kasační stížnost je z výše uvedených hledisek důvodná, a proto napadený rozsudek městského soudu podle § 110 odst. 1 s. ř. s. zrušil, a to pro nezákonnost. Věc mu současně věc vrátil k dalšímu řízení, v němž je podle odst. 3) téhož ustanovení vázán právním názorem Nejvyššího správního soudu.
V Brně dne 17. 6. 2004
JUDr. Miluše Došková předsedkyně senátu
Já bych na vašem místě zkusila žádost o prominutí penále. Možná by to vedlo k cíli rychleji než dohady, jestli to je nebo není promlčeno. Bývala jsem členkou spávní rady VZP, tak vím, že se takové žádosti často schvalovaly.
Pokud tedy o tom máte nějaké informace, můžete mi říct proč
požadují promlčené částky a nevěnují se částkám, které nejsou starší než 5 let? Jejich počínání by bylo pro naše zdravotnictví přínosem a ne směšné. Je to jako kdyby účetní vymáhala peníze za faktury po 4 letech. Rozdíl je v tom, že nejde o státní peníze, které státní úředníci tak snadno oželí. Žádat o prominutí nebudu, protože k tomu nemám důvod. Klidně půjdu k soudu pokud to až tam chtějí dohnat. Budou mít zas o něco větší výdaje až budou platit moje náhrady za toho nejdražšího právníka.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
1. 11. 2006 17:13
V r.1994 mi vznikl u zdr. poj. dluh, který jsem na základě jejich upomínky uhradila. Penále jsem neuhradila vzhledem k tomu, že jsem jako samoživitelka na to už neměla. Dnes mi přišla upomínka od VZP, že dluh u ní nemám, ale penále 620,- Kč chtějí zaplatit. Je možné aby nadále počítali penále z penále a to za 12 let?
Děkuji za vaše rady