Dobrý den,
pokud vaše rekonstrukce plní požadavky na uplatnění snížené sazby 15% ( rodinný dům, byt, stavba sociálního bydlení ) je vše v pořádku. Kupujete li přes dodavatele také materiál, kterým opravu realizujete tak i tento je v 15% DPH poté účtován dodavatelem rekonstrukce.
Nepochopení asi bude, že váš dodavatel nakoupil materiál za 150 tis. klasicky ve velkoobchodě se sazbou 21% - ono jemu jako plátci je to jedno, protože si DPH nárokuje na vstupu a současně kupuje pouze materiál ve velkoobchodu tedy s 21% DPH. Tedy pokud má původní nákup za 150 tis ZD + 21% DPH, tak si vy nárokuje 21% po státu a následně, vezme tento materiál a přeúčtuje ho na Vás jako součást rekonstrukce rodinného bydlení za 150 tis + daň 15% DPH.
Pokud je to takto ještě na tom paní šetříte, protože pokud si koupíte ten materiál sama jako FO - neplátce daně, např. v OBI tak zaplatíte 150 tis .+ 21% DPH celkem 181 500 ,- Kč ( stejně jako váš dodavatel ) ALE - a protože nejste plátce DPH tak si žádnou vratku DPH nárokovat nemůžete.
Ve skutečnosti vaše úspora ( chcete li takto ) tam je a dělá jí rozdíl základní a snížené sazby DPD ( 21 -15 ) takže šetříte 6% protože jako neplátce DPH si nikdy nemůžete nárokovat DPH zpět po státu, a platíte tedy vždy konečné částky ( což je základ + daň )
Ono to spíše vypadá, že tomu bohužel, ne zcela rozumíte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
Nová povinnost firem už běží: Registraci zaměstnanců usnadní jednoduchý dotazník
OSVČ v časové pasti: Některé musí podat přehled už do 8. dubna
ČSSZ upozorňuje: Navazující zaměstnání se nově hlásí jinak
Senioři řidiči a povinné lékařské prohlídky: Nová pravidla neplatí vždy
Říkali jim hadráři a věštili krach. Dnes patří k lídrům trhu s bytovým textilem
9. 2. 2017 22:06
Dobrý den,
chci se prosím zeptat na přeúčtovávání DPH.
Přes firmu A jsem si nechala položit vinylovou podlahu vč. pokládky.
Když podlaha přišla, tak tam byla přibalena faktura od firmy B, cca za částku 150.000,- DPH 21%.
Nyní mi firma A účtuje materiál i práci s 15%. Vše by bylo v pořádku, kdyby tedy cena odpovídala 15%.
Na faktuře mají uvedenou DPH 15%, ale cenu materiálu ponechali jako s 21%, tedy zase 150.000,- ,
za práci si účtují dalších 20.000,-.
Jak se můžu proti tomu bránit? Je to z hlediska účetnictví takto v pořádku?
V tomto případě mi tedy schází pointa, proč dělit na 15 a 21.
A ještě mi budou firmy trvdit, jak je to pro mě výhodné když si materiál i s prací vezmu od nich, že zaplatím místo 21, jen 15%.
Ráda firmě zaplatím za práci, ale proč se takto neoprávněně obohacovat na materiálu - přijde mi to sprosté.
Děkuji
Veronika