Dobrý den,
uplatňujete li %- ní výdaje jako OSVČ, sčítáte si pouze příjmy ( reálně obdržené cash flow na BÚ / pokladně ), a na tyto příjmy si uplatníte dané % -ta výdajem, podle charakteru Vaší činnosti.
Pokud fungujete tak, že přes Váš podnikatelský účet přijímáte tržby které dále přerozdělujete, nebudete mít problém s FÚ pokud tento příjem evidujete jako příjem z podnikání. Co z hotovostí dále děláte a kam jí posíláte a zda na FA nebo jinak je FÚ jedno, protože nevedete daňovou evidenci, ale veškeré výdaje jsou obsaženy v % -ním paušálu. Pokud jste tedy ochotna danit i příjmy které ihned " kamsi " odevzdáte a v podstatě nejsou Vaše, jen je ochotně točíte přes Váš BÚ ( za někoho ) , tak proč ne.
Pokud povedete DE dávalo by to smysl jako subdodávky, kdy na Váš BÚ přijde nějaký příjem a současně z tohoto příjmu vyplatíte subdodávkově vašim spolupracovníkům ( pokud mají své vlastní IČ ) na jejich FA za jejich služby. Pak ano, pak máte příjmy - reálné subdodávkové výdaje.
K Vašim aktivitám v EU i mimo EU v podstatě nelze nic napsat, toto záleží na mnoha faktorech, na tom co a komu dodáváte a někdy taky za kolik, že absolutně nelze odpovědět.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
12. 2. 2017 8:09
Dobrý den,
vykonávám vedlejší činnost na živnosťák a uplatňuji výdaje paušálem. Chtěla bych se zeptat ohledně příjmů z EU i mimo, zda-li nejsou nějaké povinnosti skrz DPH či tak, ale obratově to nejsou velké částky, tak spíše předpokládám že ne.
A hlavně se chci zeptat, mám dva spolupracovníky a ze zahraničí od klienta chodí jedna velká suma peněz na můj účet, dle faktury, které vystavím, komu kolik náleží. Spolupracovníci mi na jejich nárokovanou částku vystaví fakturu a já jim peníze pošlu. Je toto správné řešení? Či oni by neměli nic vystavovat, abych já neměla přijatou fakturu, když uplatnuji výdaje paušálem a měla bych jim služby jen nějak přefakturovat?
Moc díky za odpověd! L.