Re: Vytáhnutí peněz z s.r.o.
*** Pokud si nějaká ta osoba:-)) "vezme prachy", pak je nebezpečí v tom, že to správce daně může posoudit jako odměnu za práci pro společnost a víte, že tam už jsou odvody a daň. Každé to "braní" musí mít svůj důvod a podle toho se to posuzuje. I půjčky mají svá pravidla a úskalí :-) ***
Nu já se jen domnívala, že bych to převedla na 351, jako že si ty prachy vzal a na konci roku by je vrátil do podkladny, v pohodě zdanil a bylo by!!!! Ale jak píšete asi to tedy nepůjde. Dám si poradit od zkušenějších.
Ale vždyť jste uvažovala správně - pokud se ty peníze po rozdělení zisku účetně vrátí a zdaní, tak je to jak píšete. Bdm to brala tak, jako že se peníze nevrátí - v tom smyslu byla ta odpověď, je to tak? Jana F.
*** Myslela jsem to tak i v případě, že by je vrátil. Pokud si je vezme jako půjčku, pak tady máte zase trošku komplikace s úrokem (záleží, jak se na něj ZDP dívá). Já vím, že je to těžké ale snažte se jim tohle "braní" vymluvit. A nebo - pokud sami nesou odpovědnost za pokladnu - ať se jim tam tohle "braní" vůbec nebjevuje :-)) ***
*** :-)))))))))......já vím - tohle se dělá často. Ale prostě jim to zkuste vysvětlit. V případě jedinného společníka s tím až tak problém nebude. Ale když je jich víc, tak si přece nemůže každý brát, co se mu zamane :-)) Ale tou horší věcí je to, že jim to opravdu při kontrole může někdo posoudit jako odměnu a pak to moc bolí :-) ***
Taky bééééééééé... já to u těch expertů, co jakživi nepochopí, že si nemůžou z firemního účtu platit soukromé platby, dávám běžně na tu pohledávku za společníkem a pak to na konci roku zaúčtuju jako vrácené - ze mzdy, proti cesťáku apod. Úroky nepočítám a kdybych to odúčtovávala průběžně, ani by o ně nešlo.
Takže když je to jen o způsobu účtování, tak to snad nemůže mít nějaký zásadní dopad? To by bylo jinak skvělé, kdyby způsob účtování zachraňoval to, co by jinak bylo průšvihem. (Nevím, jestli je srozumitelná logika mého uvažování, ale snažila jsem se :-) Jana F.
*** Já nechci být detailista, protože vím, že to tak chodí a kolikrát se s tím nic jiného dělat nedá. Ale každé účtování má být odrazem nějakého účetního případu - při tomto "braní" se stal jaký účetní případ? Půjčka? (pak úrok). Odměna? (pak odvody). Krádež? :-))))) Prostě to účtování to nemusí zachránit :-)) ***
To jsem ráda, že řešíte obdobné případy, s jakými se setkáváme i my. Viděli jsme i účetnictví firem, které s brekotem žádají banku o úvěr 3 miliony a přitom mají neustále v pokladně plus 5 milionů - teda já nevím, jestli je tam mají doopravdy, ale papírově jo, a ten zůstatek je trvalý. A marně jim říkám, že to vypadá přinejmenším divně :-)) Být bankéřem, tak se mi zdá celé takové účetnictví divné a tudíž by se mi zdála divná i ta firma, a nic bych jim nepůjčila :-)) Ale oni si to nenechají vymluvit, že prý jim v bance říkají, že ten vysoký stav pokladny je normální. Tak nevím, asi jsem teda divná já, když se mi to nezdá :-))
Jo, asi se divíte stejně jako já, ale půjčí. Nechápu to. Konkrétní banku uvádět nebudu, ale je to jedna z těch velkých a známých. Pro poskytnutí úvěru prý musejí splňovat nějaká kritéria, která si ta banka stanoví. Já ta kriteria neznám a účetnictví jim naštěstí nevedu. Ta firma kriteria splňuje, takže úvěr skutečně dostali a radostně čerpají. Průběžně prý předkládají bance výkazy - i s těmi zůstatky v pokladně - a nikomu to prý nevadí. Tak nevím. Asi tomu fakt nerozumím :-)))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
5. 11. 2006 20:02
Právě jsem dočetla dlouhou diskuzi. Možná teď budu za blbku.Účetnictví dělám teprve chviličku, ale proč nepřevedete penize na 351-jako pohledávku za ovládanými a řízenými osobami??Prostě si osoba co ovládá s.r.o vzala prachy. Nebo je to fakt kravina?
a co účet 491-účet individuálního podnikatele-k čemu vlastně slouží?