Status spolupracující osoby

• (neregistrovaný)

23. 2. 2017 11:52

Dobrý den,
    letos poprvé využiji status spolupracující osoby. Připravil jsem si daňové přiznání a měl bych dotazy. Já budu uplatňovat výdaje paušálem a na manželku přerozdělím některé příjmy. U ní v příloze 1 uvedu v řádcích 109 a 110 příjmy a výdaje. Zcela nahoře však nevím, zda u ní zakřížkovat že vede daňovou evidenci nebo něco jiného. Druhý dotaz je ohledně přílohy 1 strany dva. Zde v části G a H se uvádějí údaje o spolupracující osobě, respektive osobě, která příjmy rozděluje. V jednom případě budu uveden já a ve druhém manželka. Jen mám dotaz, zda v kolonce podíl na příjmech bude vždy uvedeno stejné procento. Já budu danit 51 procent příjmu a manželka 49 procent, tak zda u sebe tak u ní mám napsat 49 procent - je to tam totiž nejednoznačně napsáno.

Děkuji předem za Váš čas
    Gregor

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 2. 2017 14:11

M.M. (neregistrovaný)

Dobrý den,

musím bohužel rychle,

podíl příjmů a výdajů na manželku jako SO nejvíce 50% ( max. 540 tis. za zdaň. období roku  )

zadáte u sebe v DP ř. 107 / 108  podle zvoleného % -ta  a popíšete jí - žene  v bodu G

Manželka si vyplní své DP  ale pouze řádky 109 /110 - nic jiného ( musí být shodné s vaším DP u Vašich řádků 107 /108 ) a popíše Vás také ale pro změnu  do bodu H, zda vede DE nebo procento je podle Vašeho DP ( vlastně se jedná o jaké zrcadlení podání )

+ vyplní si také manželka přehledy pro OSSZ a ZP ( vychází z čísel svého DP + uvádí se jako vedlejší SVČ )

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).