Dobrý den,
, bude klíčové definovat charakter Vašeho nepeněžního příjmu. Myslím si, že protiplnění ve Vašem případě nenahrazuje hotovost, protože za nakoupený materiál běžně platíte, jde v podstatě podle mého názoru o jakýsi " dar " za věrnost a také asi za objemy nákupů materiálu které u daného dodavatele realizujete a ještě v naturálním plnění hodnoty kola. Tedy tento nepeněžní příjem není charakterem Vašeho podnikání ( ve smyslu tržeb za výkony OSVČ byť v naturáliích směnou ) a já bych jej tedy za sebe uvedl do řádku 105 a popsal tabulce E, DP k DPFO.
Je zde i varianta, že sice nakupujete materiál jako OSVČ ale kolo, jako jistý projev daru za věrnost a nákupy, jste obdržel jako FO ( to může být například varianta, kdy by odběratel vyhlásil veřejnou soutěž o ceny ) tedy jako občan FO, pak by se to vykazovalo jako "jiný ostatní příjem" FO dle § 10 ( na hodnotu 30 tis. /rok ). Pokud nejde o osvobozený příjem z loterijních výher a sázek.
Toto je ale bohužel daňové téma, více nevím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 2. 2017 12:12
Dobrý den, jsem OSVČ, nakupuji materiál a za splnění určitých podmínek, jsem dostal od dodavatele jízdní kolo v hodnotě cca 30 tis.
Kč. Uvádím toto nepeněžní plnění v DP, ale nevím jestli na řádku 101 a uplatním si paušální výdaje a promítne se mi to v přehledech na OSSZ a VZP nebo na ř.105 ? Odpověď hledám už delší dobu na netu, ale názory nejsou jednotné.
Děkuji za odpověď.