Živnostenský list a daň z prodeje

• (neregistrovaný)

27. 2. 2017 16:29

Dobry den,

predem upozornuji, ze se v oblasti podnikani, zivnosti atd. nepohybuju, neco jsem se snazil nacist, ale na muj konkretni pripad jsem nenasel moc relevantnich informaci.

Moje situace je nasledujici:
    Pracuji na HPP (i kdyz myslim, ze na tom take nezalezi v tomto pripade) a cas od casu jezdim na turnaje v PC hrach (prevazne Hearthstone). Vec se ma tak, ze casto si jako vyhru odnasim originalku nejake hry, ktera me ve vetsine pripadu stejne nezajima, takze ji prodam na nejakych prostrednickych strankach, prevazne g2a.com.
    Docetl jsem se, ze mimoradne prijmy do 30k rocne danit nemusim. Problem je v tom, ze za rok tam nahromadim asi vic nez to a tak by me zajimalo jak s tim nalozit, abych to mel podle ucebnice. Hadam, ze nekomu by se nemuselo libit, ze mi prileti na ucet 50k od nejake nezname firmy.

Potrebuji tedy mit spolecnost/zivnostensky list, kdyz prodavam veci, ktere vyhraju a nepotrebuju? Pokud ano, jak moc je pak narocna administrace pro cloveka co s tim nema zkusenosti?

Dekuji za vase odpovedi

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 2. 2017 22:44

M.M. (neregistrovaný)

Dobrý den,

asi je to jen náhoda, ale skoro to vypadá, že  si 3/4 národa někde přivydělává bez ŽL tzv. , " osvobozeně " ( sorry jako ) .

Ale k věci, přečtěte si, prosím, k této problematice článek : http://www.podnikatel.cz/clanky/jake-prijmy-se-v-danovem-priznani-uvadet-nemusi/

je to tam velice dobře popsáno. Opatrně s tím osvobozením.

• 28. 2. 2017 8:34

Daniel (neregistrovaný)

Jediná věc týkající se mě v tom článku byl příklad z důchodcem:

Zahrádkář (důchodce) prodává v sezóně pravidelně každý týden na trhu své výpěstky. Nejedná se o příležitostný prodej přebytků ze zahrádky, ale o pravidelný plánovaný prodej ovoce a zeleniny. Jeho celková roční tržba činí 17 600 Kč. Důchodce je povinen podat daňové přiznání. Osvobození uplatnit nelze.

Takže jsem zjistil, že asi nespadám do těch 30k, nicméně nikde není zmínka o tom jak pokračovat a co zařídit.

• 28. 2. 2017 9:18

M.M. (neregistrovaný)

Dobrý den,

je vidět že to děláte poctivě, pokud máte prodej, prodáváte kontinuálně zvažte zda se vám to vyplatí, případně jděte pod činnost zemědělského podnikatele.

( Zemědělským podnikatelem je fyzická nebo právnická osoba, která provozuje zemědělskou výrobu podle zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů (respektive dle zákona č. 385/2009 Sb.). Tato osoba je zapsána do evidence podle zákona o zemědělství. )

Zemědělským podnikatelem podle tohoto zákona je fyzická nebo právnická osoba, která hodlá provozovat zemědělskou výrobu jako soustavnou a samostatnou činnost vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku.

Zemědělského podnikatele zaeviduje místně příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností, pokud žadatel splňuje uvedené podmínky.
      Příslušným obecním úřadem obce s rozšířenou působností k zaevidování žadatele o zemědělské podnikání je obecní úřad obce s rozšířenou působností, v jehož územní působnosti se nachází místo trvalého pobytu zemědělského podnikatele, jde-li o fyzickou osobu.

Jednou ročně si podáte DP na FÚ, je zde možnost uplatnit výdaje %-tem ( 80%.)  Pokud prodáváte za hotové do pokladny, budete podléhat EET. Kopte si co nejjednodušší verzi EET pokladny, nebo prodávejte pouze na FA přes BÚ ( pak se na Vás EET nebude vztahovat ) .

Ať se Vám daří.

• 28. 2. 2017 10:27

Daniel (neregistrovaný)

Diky za odpoved, nicmene v tom je prave ten problem. G2A funguje podobne jako aukce, s tim ze vystavite predmet, nekdo ho koupi (zaplati cim se mu hodi, vetsinou kartou nebo paypal), penize si u sebe necha 14 dni G2A (pro pripad, ze by se vyskytli nejake problemy) a pote je uvolni prodejci k vyberu. Vzhledem k tomu, ze vsechno jde pres prostrednika, tak ja se k udajum koncoveho zakaznika nedostanu, natoz abych mohl vystavit nejakou fakturu ci EET.

Prijde mi to docela nedomysleny ze strany zakona a zbytecne komplikovany (respektive nerealny, prodavat pres tyto stranky legalne a odvadet dan).

• 28. 2. 2017 10:35

M.M. (neregistrovaný)

Dobrý den,

zákon nekomentuji, není podstatný můj názor, máte tento typ tržeb, jste povinen evidovat bez ohledu na pocit obtížnosti,  podle postupu na : http://www.etrzby.cz/cs/Trzby-prijate-prostrednictvim-dopravcu

• 2. 3. 2017 0:59

Lukas (neregistrovaný)

Dobrý den,
      vaše situace není fakt jednoduchá:-)

Myslím si, že je v prvé řadě potřeba zdanit tu výhru. Může být i osvobozena - do 10tis (což asi krabicová hra splňuje  - viz. §4, odst 1, f ZDP)
      O zdanění výher zde:
      https://portal.pohoda.cz/dane-ucetnictvi-mzdy/dan-z-prijmu/vyhry-v-ramci-spotrebitelskych-soutezi/

A potom se podívat na ten příjem z prodeje. Možná by na to šlo aplikovat i osvobození a to jako prodej vaši osobní věci  (§4, odst 1, f).
      Mrkněte na tuhle diskusi ohledně prodeje věcí na internetu (relevantní jsou příspěvky od p. Nováka):
      http://www.ucetnikavarna.cz/diskuse/vypis-prispevku/forumid-10053-zdaneni-prodeje-po-internetu/

EET se na vás vztahovat nebude (peníze vám server určitě posílá na nějaký účet).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).