Potvrzení o příjmu

• (neregistrovaný)

1. 3. 2017 13:14

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda nemáte někdo zkušenost s tím, že od bývalého zaměstnavatele nemůžete vyrazit potvrzení o příjmu, které potřebujete k daňovému přiznání? Jak v dané situaci postupovat? Lze se nějak bránit nebo jakým způsobem to z něj dostat? Moc děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 3. 2017 13:43

M.M. (neregistrovaný)

Dobrý den,
      pokud jste jako zaměstnanec uvedla v prohlášení poplatníka, že nepožadujete provést roční zúčtování, a naopak vznesla požadavek o vystavení potvrzení o příjmu, je povinností zaměstnavatele vám toto vystavit a to do 10-ti dnů.

Máte li požadavek podložen, nejlépe písemně a ani přes Vaše upozornění nebyla sjednána náprava, obraťte se na inspektorát práce a FÚ ( vzhledem k tomu že podáváte DP do konce 3/2017 neotálejte) . Zákonné povinnosti zaměstnavatele jsou vynutitelné a to i sankčně. Dále budete postupovat v souladu s pokyny státních úřadů.

• 1. 3. 2017 14:27

Panenka (neregistrovaný)

A v prohlášení poplatníka jsem něco uvádět musela? Mám totiž dojem, že jsem nic takového nepodepisovala. Já totiž pracuji na živnost a zaměstnaná jsem byla pouze asi 3 měsíce. Pořád platí pro zaměstnavatele ta 10 denní lhůta na vystavení, po vznesení požadavku? Moc Vám děkuji za radu, je to moje první daňové přiznání a ještě jak se mi to tak zkomplikovalo, tím že už měsíc žádám toho bývalého zaměstnavatele o potvrzení příjmů a pořád nic tak jsem z toho taková špatná. Ještě jednou moc děkuji

• 1. 3. 2017 14:37

M.M. (neregistrovaný)

Dobrý den,

pokud jste si chtěla uplatnit základní slevy na poplatníka po dobu zaměstnání, prohlášení jste pravděpodobně podepisovala, pokud jste současně OSVČ nemohla jste nikdy vyplnit požadavek oddílu III. prohlášení, protože si daníte na FÚ sama.

Musíte pouze doložit že jste požádala zam. o vystavení potvrzení o příjmu, postupujte tak, že na doručenku pošlete ještě jednou výzvu k vystavení potvrzení, za 2016 dejte tam svou doručovací adresu a identifikaci a lhůtu do kdy očekáváte odpověď s podklady. Uvedete že v případě nedodání, se obrátíte na IP a FÚ.

Pokud Vám na to nebude zam. reagovat, schovejte si kopii Vaší výzvy a doručenku pošty a obraťte se již bez dalšího na státní orgány.

• 1. 3. 2017 15:36

Lada (neregistrovaný)

Jestli se vám nepodaří to potvrzení ze zaměstnavatele vyrazit, tak se zkuste zeptat na finančním úřadě, jestli by vám místo toho neuznali výplatní pásky za příslušné období. V těch jsou rovněž uvedeny všechny potřebné informace.

• 1. 3. 2017 16:53

Panenka (neregistrovaný)

Dobrý den, na to jsem se ptala účetní a ta právě říkala, že výplatní pásky na FÚ nechtějí, že oni se v tom nehrabou. Ale děkuji.
      Zkusím to s tou písemnou žádostí, že jinak to budu muset řešit přes IP a FÚ a snad to nějak půjde.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).