Existuje tzv. spolupracující osoba, na kterou OSVČ může rozdělit část svého příjmu při podávání přiznání k dani z příjmu. Platí podmínka, že tato osoba s vámi musí žít ve společně hospodařící domácnosti. Tj. můžete mít jako spolupracující osobu třeba manželku nebo syna, kteří bydlí s vámi, ale ne svého kamaráda, ani svou dceru, která bydlí samostatně v jiném bytě.
To, že máte zaměstnání, neznamená, že jakožto OSVČ nemusíte už platit žádné další sociální a zdravotní pojištění. Zaměstnavatel za vás platí toto pojistné jakožto za svého zaměstnance, ale za sebe jakožto OSVČ musíte platit sám.
Převod z OSVČ na s.r.o. se obvykle dělá tak, že se založí s.r.o., OSVČ převede vše na s.r.o. a pak ukončí činnost.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
Nová povinnost firem už běží: Registraci zaměstnanců usnadní jednoduchý dotazník
OSVČ v časové pasti: Některé musí podat přehled už do 8. dubna
ČSSZ upozorňuje: Navazující zaměstnání se nově hlásí jinak
Senioři řidiči a povinné lékařské prohlídky: Nová pravidla neplatí vždy
Říkali jim hadráři a věštili krach. Dnes patří k lídrům trhu s bytovým textilem
6. 3. 2017 17:44
Dobrý den,
měl bych dotaz ohledně založení s.r.o., nebo OSVČ.
Chtěl bych začít podnikat s drobným zbožím přibližný měsíční zisk 5000,-, postupem bych chtěl, svoji činnost rozšířit a zahrnout ještě o autopujčovnu.
Moje otázka je jestli se mi vyplatí založit si OSVČ, nebo rovnou s.r.o. ?
Když založim OSVČ, jde udělat něco jako společník, nebo musí být další člověk rovnou zaměstnanec ?
Zárověň jsem zaměstnaný čili na mě by se jako OSVČ nestahovalo zdravotní a sociální ?
Autopujčovna co jsem četl je nejlepší s.r.o. lze to poté nějak sloučit pod jednu firmu nebo bych musel jako OSVČ ukončit činnost a začít novou jako S.r.o. ?
Děkuji za odpovědi