Existuje tzv. spolupracující osoba, na kterou OSVČ může rozdělit část svého příjmu při podávání přiznání k dani z příjmu. Platí podmínka, že tato osoba s vámi musí žít ve společně hospodařící domácnosti. Tj. můžete mít jako spolupracující osobu třeba manželku nebo syna, kteří bydlí s vámi, ale ne svého kamaráda, ani svou dceru, která bydlí samostatně v jiném bytě.
To, že máte zaměstnání, neznamená, že jakožto OSVČ nemusíte už platit žádné další sociální a zdravotní pojištění. Zaměstnavatel za vás platí toto pojistné jakožto za svého zaměstnance, ale za sebe jakožto OSVČ musíte platit sám.
Převod z OSVČ na s.r.o. se obvykle dělá tak, že se založí s.r.o., OSVČ převede vše na s.r.o. a pak ukončí činnost.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
6. 3. 2017 17:44
Dobrý den,
měl bych dotaz ohledně založení s.r.o., nebo OSVČ.
Chtěl bych začít podnikat s drobným zbožím přibližný měsíční zisk 5000,-, postupem bych chtěl, svoji činnost rozšířit a zahrnout ještě o autopujčovnu.
Moje otázka je jestli se mi vyplatí založit si OSVČ, nebo rovnou s.r.o. ?
Když založim OSVČ, jde udělat něco jako společník, nebo musí být další člověk rovnou zaměstnanec ?
Zárověň jsem zaměstnaný čili na mě by se jako OSVČ nestahovalo zdravotní a sociální ?
Autopujčovna co jsem četl je nejlepší s.r.o. lze to poté nějak sloučit pod jednu firmu nebo bych musel jako OSVČ ukončit činnost a začít novou jako S.r.o. ?
Děkuji za odpovědi