Nemocenská,mateřská,.....

• (neregistrovaný)

12. 11. 2006 23:02

Dobrý den,

potřebovala bych radu, jak postupovat. V současné době jsem v pracovní neschopnosti - 3. měsíc těhotenství. K 31.1.2007 mi končí pracovní smlouva na dobu určitou, do práce už jít nehodlám a čekám jen na ukončení smlouvy, protože nemám zájem o její prodloužení z důvodu roční konkurenční doložky. Na mateřskou mohu nastoupit 1.4.2007. Tedy nebudu mít pokryté 2 měsíce. Pokud bych měla ukončenou neschopnost k 31.1.2007, co v únoru a březnu? Mám se jít nahlásit na úřad práce? Když se nechám v březnu zaměstnat, bude se mateřská počítat z březnové výplaty? Jak je to s proplacením dovolené ze současného zaměstnání?

Děkuji Monika

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 11. 2006 23:25

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Nemocenská,mateřská,.....
      Pokud nebudete po skončení pracovního poměru pokračovat v marodění a jinam nenastoupíte , pak se jděte zaregistrovat na ÚP, abyste byla pojištěna státem a také abyste dostala podporu. A pak úřadu musíte oznámit nástup na mateřskou, protože nemůžete pobírat zároveň mateřskou a podporu. Pokud budete pokračovat v nemoci až do nástupu na mateřskou, registrovat se nemusíte, budete pojištěna na základě té nemoci. Protože skončíte v zaměstnání už v době těhotenství, máte ochrannou dobu 6 měsíců (v té době stihnete nástup na mateřskou). Pokud nebudete mít jiného zaměstnavatele, na mateřskou dovolenou musíte nastoupit 6 týdnů (tj. 42 kal. dnů) přede dnem předpokládaného porodu, papír o nástupu odevzdáte bývalému zaměstnavateli a mateřské dávky budete pobírat na základě výdělků v tohoto skončeného zaměstnání. Pokud nastoupíte k novému zaměstnavateli, můžete na mateřskou odejít v rozmezí 8 - 6 týdnů před předpokl. porodem a mateřské dávky budou vypočítány pouze na základě výdělků v novém zaměstnání. Každopádně ale pro výplatu mateřských dávek musíte mít splněnou ještě další podmínku - 270 kal. dnů pojištění ve dvou letech před skutečným dnem porodu. Pokud tuto podmínku nesplníte, mateřské dávky nenáleží.
      Pokud Vám zbude při skončení prac. poměru ze současného zaměstnání nějaká dovolená, proplácí se v posledním měsíci při ukončení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).