Proč si prostě ŽL nepořídí ten z vás dvou, který bude tu činnost skutečně vykonávat a reálně tam obsluhovat? Tj. vaše přítelkyně. Tuto variantu jste neuvedl, ale když už zvažujete krkolomnou verzi, že byste měli oba ŽL a fakturovali si mezi sebou, tak toto by bylo podstatně jednodušší.
Pokud byste chtěli oba zůstat ve svých zaměstnáních a v provozovně zaměstnat někoho třetího, rozmyslete si, jestli vyděláte dost na to, abyste mohli svého zaměstnance zaplatit.
Dobrý den,
nezmínil jste, zda je Vaše přítelkyně aktuálně někde zaměstnaná (nebo má brigádu na DPČ vyšší než 2500 nebo DPP s příjmem vyšším než 10000 Kč / měsíc), na ÚP nebo nezaměstnaná. Dle toho Vám mohu poradit nejvhodnější variantu. (jak z hlediska legislativy, tak z ekonomického)
S pozdravem
Michael Vavřička
Děkuji za obě reakce.
Oba jsme aktuálně zaměstnanci. Máme v plánu tento podnik otevřít od června (do té doby ještě ladit interiér a vybavení a zboží).
Chceme, aby se od začátku provozovně věnoval jeden z nás - má partnerka. Zajímalo mě, zda tu má někdo zkušenosti ohledně výhodnosti uváděných modelů.
1) ona skončí v zaměstnání a na ŽL bude makat v krámku. Tam pak ale nemá žádný nárok na jakoukoliv podporu od ÚP, nebo se pletu?
2) ona skončí v zaměstnání, zaeviduje se na ÚP. Já během zaměstnání povedu obchod na ŽL jako svou vedlejší činnost a svou přítelkyni tam jakoby zamestnam. Ona by tak mohla mít (alespoň nějak v začátku) nárok na nějaký příspěvek v nezaměstnanosti a u mne by pracovala pouze na dohodu/brigádu??
Zkrátka si nejsem jistý jak je co výhodné : ) Bavím-li se právě o nějaké podpoře ze strany ÚP / na koho z nás dvou tedy podnikání vést / zda by bylo lepší zůstat oba v zaměstnání současném, na jednoho z nás napsat toto podnikání a zaměstnat třetiho člověka... Tam už mi chybí ale i další vědomosti a povinnosti - krom toho že bych musel hradit zdravotní/sociální pojištění a mzdu.
Každopádně čas běží a tohle info a případně vaše zkušenosti a rady jsou pro mne velice užitečné, takže děkuji za veškeré reakce.
Všem hezký den.
Dobrý večer všem,
rovnou odpovím na Vaše dvě jasně položené hlavní otázky.
1) ona skončí v zaměstnání a na ŽL bude makat v krámku. Tam pak ale nemá žádný nárok na jakoukoliv podporu od ÚP, nebo se pletu?
// Ne, jako osvč vykonávající živnost / podnikání se nemůže na ÚP evidovat jako uchazeč o zprostředkování zaměstnání a proto ani čerpat případnou podporu.
2) ona skončí v zaměstnání, zaeviduje se na ÚP. Já během zaměstnání povedu obchod na ŽL jako svou vedlejší činnost a svou přítelkyni tam jakoby zamestnam. Ona by tak mohla mít (alespoň nějak v začátku) nárok na nějaký příspěvek v nezaměstnanosti a u mne by pracovala pouze na dohodu/brigádu??
// Pokud se Vaše přítelkyně zaeviduje na ÚP, může vykonávat pouze tzn. nekolizní zaměstnání, tj. takové, které svou výší nepřesáhne pro rok 2017 polovinu min. platu, tj. 5500 Kč / měsíc. V takovém případě ale uchazeči o zaměstnání (evidovaný na ÚP) nevzniká nárok na čerpání podpory.
Chcete-li se zeptat na další konkrétní případy, napište mi prosím na info (zavináč) ontarafinance (tečka) cz a vše podrobně prodiskutujeme.
S přátelským pozdravem
Michael Vavřička
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
9. 3. 2017 19:14
Zdravím podnikatele,
po dlouhé rozvaze budu začínat s vlastním podnikáním. Zprvu zůstanu i ve svém současném zaměstnání (jako zaměstnanec), čili se nebude jednat o hlavní zdroj příjmu.
Mám několik dotazů a předem děkuji za jakékoliv reakce, rady a tipy.
Můj první podnik budou potraviny a drinky s sebou (káva, fresh drinky, limonády), především pro řidiče. Základní potraviny pro místní obyvatele a nebo projíždějící, kteří nechtějí čekat fronty v supermarketech. Provozovna je hned u hlavní silnice a denně zde projede přes 20000 aut.
Bude se jednat o podnikání volné na ŽL a jediný zaměstnanec budu v podstatě já sám, ale reálně tam bude trávit čas a obsluhovat má přítelkyně.
Mé dotazy:
A) Jak co nejlépe a nejvýhodněji vyřešit situaci personální?
B) Bylo by řešení, aby se přítelkyně po odchodu ze současného zaměstnání zaevidovala na ÚP a mezitím pro mne pracovala pouze např. na dohodu o provedení práce? Brigádně???
C) Je řešení abychom měli od začátku oba ŽL a fakturovali mezi sebou?
D) Je možné, aby se ona registrovala na ÚP, zároveň se věnovala našemu podnikání a současně bylo možné žádat o podporu od ÚP?
2. Bylo by lepší volbou, abychom oba zůstali ve svých současných zaměstnáních, jeden z nás si udělal ŽL, a někoho třetího bychom zaměstnali v provozovně ? ( Na dohodu? Na HPP?)
3. Jaké řešení nebo nápad byste kdokoliv měl??? Když to shrnu, tak aktuálně jsme pár, který má business plán, zajištěné prostory, a současně oba zaměstnanci. Nevíme jakou variantu nejlépe zvolit pro zahájení.
Děkuji mnohokrát! Ať se vám daří.