Začátek podnikání při zaměstnání

• (neregistrovaný)

9. 3. 2017 19:14

Zdravím podnikatele,
    po dlouhé rozvaze budu začínat s vlastním podnikáním. Zprvu zůstanu i ve svém současném zaměstnání (jako zaměstnanec), čili se nebude jednat o hlavní zdroj příjmu.

Mám několik dotazů a předem děkuji za jakékoliv reakce, rady a tipy.

Můj první podnik budou potraviny a drinky s sebou (káva, fresh drinky, limonády), především pro řidiče. Základní potraviny pro místní obyvatele a nebo projíždějící, kteří nechtějí čekat fronty v supermarketech. Provozovna je hned u hlavní silnice a denně zde projede přes 20000 aut.

Bude se jednat o podnikání volné na ŽL a jediný zaměstnanec budu v podstatě já sám, ale reálně tam bude trávit čas a obsluhovat má přítelkyně.

Mé dotazy:
    A) Jak co nejlépe a nejvýhodněji vyřešit situaci personální?

B) Bylo by řešení, aby se přítelkyně po odchodu ze současného zaměstnání zaevidovala na ÚP a mezitím pro mne pracovala pouze např. na dohodu o provedení práce? Brigádně???

C) Je řešení abychom měli od začátku oba ŽL a fakturovali mezi sebou?

D) Je možné, aby se ona registrovala na ÚP, zároveň se věnovala našemu podnikání a současně bylo možné žádat o podporu od ÚP?

2. Bylo by lepší volbou, abychom oba zůstali ve svých současných zaměstnáních, jeden z nás si udělal ŽL, a někoho třetího bychom zaměstnali v provozovně ? ( Na dohodu? Na HPP?)

3. Jaké řešení nebo nápad byste kdokoliv měl??? Když to shrnu, tak aktuálně jsme pár, který má business plán, zajištěné prostory, a současně oba zaměstnanci. Nevíme jakou variantu nejlépe zvolit pro zahájení.

Děkuji mnohokrát! Ať se vám daří.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 3. 2017 12:31

Lada (neregistrovaný)

Proč si prostě ŽL nepořídí ten z vás dvou, který bude tu činnost skutečně vykonávat a reálně tam obsluhovat? Tj. vaše přítelkyně. Tuto variantu jste neuvedl, ale když už zvažujete krkolomnou verzi, že byste měli oba ŽL a fakturovali si mezi sebou, tak toto by bylo podstatně jednodušší.

Pokud byste chtěli oba zůstat ve svých zaměstnáních a v provozovně zaměstnat někoho třetího, rozmyslete si, jestli vyděláte dost na to, abyste mohli svého zaměstnance zaplatit.

• 10. 3. 2017 15:02

Michael Vavřička (neregistrovaný)

Dobrý den,

nezmínil jste, zda je Vaše přítelkyně aktuálně někde zaměstnaná (nebo má brigádu na DPČ vyšší než 2500 nebo DPP s příjmem vyšším než 10000 Kč / měsíc), na ÚP nebo nezaměstnaná. Dle toho Vám mohu poradit nejvhodnější variantu. (jak z hlediska legislativy, tak z ekonomického)

S pozdravem
      Michael Vavřička

• 11. 3. 2017 3:38

Karel Sivan (neregistrovaný)

Děkuji za obě reakce.

Oba jsme aktuálně zaměstnanci. Máme v plánu tento podnik otevřít od června (do té doby ještě ladit interiér a vybavení a zboží).

Chceme, aby se od začátku provozovně věnoval jeden z nás - má partnerka. Zajímalo mě, zda tu má někdo zkušenosti ohledně výhodnosti uváděných modelů.

1) ona skončí v zaměstnání a na ŽL bude makat v krámku. Tam pak ale nemá žádný nárok na jakoukoliv podporu od ÚP, nebo se pletu?

2) ona skončí v zaměstnání, zaeviduje se na ÚP. Já během zaměstnání povedu obchod na ŽL jako svou vedlejší činnost a svou přítelkyni tam jakoby zamestnam. Ona by tak mohla mít (alespoň nějak v začátku) nárok na nějaký příspěvek v nezaměstnanosti a u mne by pracovala pouze na dohodu/brigádu??

Zkrátka si nejsem jistý jak je co výhodné : ) Bavím-li se právě o nějaké podpoře ze strany ÚP / na koho z nás dvou tedy podnikání vést / zda by bylo lepší zůstat oba v zaměstnání současném, na jednoho z nás napsat toto podnikání a zaměstnat třetiho člověka... Tam už mi chybí ale i další vědomosti a povinnosti - krom toho že bych musel hradit zdravotní/sociální pojištění a mzdu.

Každopádně čas běží a tohle info a případně vaše zkušenosti a rady jsou pro mne velice užitečné, takže děkuji za veškeré reakce.

Všem hezký den.

• 14. 3. 2017 21:19

Michael Vavřička (neregistrovaný)

Dobrý večer všem,

rovnou odpovím na Vaše dvě jasně položené hlavní otázky.

1) ona skončí v zaměstnání a na ŽL bude makat v krámku. Tam pak ale nemá žádný nárok na jakoukoliv podporu od ÚP, nebo se pletu?
      // Ne, jako osvč vykonávající živnost / podnikání se nemůže na ÚP evidovat jako uchazeč o zprostředkování zaměstnání a proto ani čerpat případnou podporu.

2) ona skončí v zaměstnání, zaeviduje se na ÚP. Já během zaměstnání povedu obchod na ŽL jako svou vedlejší činnost a svou přítelkyni tam jakoby zamestnam. Ona by tak mohla mít (alespoň nějak v začátku) nárok na nějaký příspěvek v nezaměstnanosti a u mne by pracovala pouze na dohodu/brigádu??
      // Pokud se Vaše přítelkyně zaeviduje na ÚP, může vykonávat pouze tzn. nekolizní zaměstnání, tj. takové, které svou výší nepřesáhne pro rok 2017 polovinu min. platu, tj. 5500 Kč / měsíc. V takovém případě ale uchazeči o zaměstnání (evidovaný na ÚP) nevzniká nárok na čerpání podpory.

Chcete-li se zeptat na další konkrétní případy, napište mi prosím na info (zavináč) ontarafinance (tečka) cz a vše podrobně prodiskutujeme.

S přátelským pozdravem
      Michael Vavřička

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).