Výdaje v daňovém přiznání

• (neregistrovaný)

17. 3. 2017 17:25

Dobrý den,
    chci se zeptat, dělám poprvé daňové přiznání, tak se v tom ještě moc nevyznám. (předem se omlouvám, zda Vám přijde otázka hloupá)
    Uplatňuji paušální výdaje za dopravu za rok 2016 (tj. 12 x 4000, protože používám auto i pro soukromé účely).
    Tyto výdaje lze odečíst až v daňovém přiznání, kdy se sníží daňový základ. (řádek 106)
    A AAle když počítám výpočet pro sociální a zdravotní pojištění - mohu tyto výdaje za dopravu započítat hned do výdajů? nebo uvést výdaje  z řádku 2 v daňovém přiznání, ještě před odečtením těchto paušálních výdajů? Doufám, že jsem to napsala trochu srozumitelně.
    Předem děkuji za radu. Marie

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 3. 2017 14:08

M.M. (neregistrovaný)

Dobrý den,

K vašemu dotazu, uplatníte li si vozidlo do výdajů v DE tzv. kdy tento vůz používáte v podnikání i soukromě, můžete si nárokovat skutečně částku ( tzv. paušálního nákladu za dopravu v krácené výši ) tj. 4000,- / měs. za předpokladu že současně na vozidlo platíte silniční daň. V tomto případě se jedná o konečnou částku a jiné náklady souvztažné k vozidlu si neuplatníte ( PHM, opravy, parkovné ) . Toto vozidlo naopak nemusíte mít zařazeno v obchodním majetku podnikatele.

Tento výdajový paušál na vozidlo je uplatnitelný pouze pokud vedete daňovou evidenci, částka 12x4000,- je výdajem podnikatele. V případě uplatnění %-ní výdaje  která je stanovena MF dle §7 ZDP a jde o  ( 80 % zemědělci a řemesla, 60% běžné ost. živnosti, 40% svobodná povolání + autorské honoráře, 30% nájmy ) pak v tomto je obsaženo vše. Včetně případného užití vozu v podnikání a pak již nelze uplatnit žádné skutečné či paušálem vyjádřené výdaje.

tedy jako podnikatelka si uvedete příjmy z podnikání do ř. 101 a výdaje ( které evidujete v DE včetně onoho kráceného paušálu za vozidlo ) do řádku 102

řádky 105 a 106 jsou korekční úpravy zvyšující ZD ( ř.105 např. hodnoty nepeněžních příjmů nezachycených v příjmu podnikatele v daném roce, nezaplacené pojistné ) a snižující ř. 106 ( opět korekční, zde ale snížení o nezachycené výdaje podnikatele v daném roce např. odpisy majetku a hodnoty rezerv, aj. )

máte li vozidlo v obchodním majetku, platí současně, že při odpisování silničního motorového vozidla, u kterého byl uplatněn krácený paušál na dopravu, se odpis uplatní poměrnou částí[/b], tj. 80 % ( hodnotu případného odpisu uvedete v ř. 106 )

Pokud nemáte žádné další korekce je základem daně z §7 rozdíl řádku 101 - 102

• 18. 3. 2017 19:36

Marie (neregistrovaný)

Dobrý den, děkuji za vaši odpověď. Tomu všemu rozumím. Mě šlo o to, že tyto paušální výdaje je možno odečíst až v daňovém přiznání. Ale v celkových výdajích to započítané není. Bylo mi řečeno, že je mám napsat až do přiznání do řádku 106 a v bodů E na druhé straně napsat - paušální výdaje za dopravu. Ovšem když počítám zdravotní a sociální pojištění a potřebuji celkové příjmy a výdaje, tak to právě musím do těch výdajů připočítat, protože v daňové evidenci to není, to je přece odečteno až v tom přiznání. Mám to správně?

• 19. 3. 2017 8:27

M.M. (neregistrovaný)

Dobrý den,

pro potřeby vyplnění přehledů platí že u SP vyplňujete tzv. daňový základ dle §7 tedy to je již po korekcích jen opíšete ř. 113

u ZP v přehledech uvádíte celkové výdaje a celkové příjmy dle §7 ( celkové tedy 101 + 105 a 102 + 106 ) metodicky je tedy jedno jak to v příloze č.1 postavíte, jde spíše o názor a máte pravdu že já jsem také osobně konzultoval například to kam uvádět V DE odpisy zda rovnou do ř. 102 nebo ř. 106 ( v metodice je uvedeno že ř. 106 zachycuje rozdíl účetních a daňových odpisů, jenže v DE účetní nejsou - jen daňové, jeden daňový poradce se kloní k variantě zahrnovat odpisy rovnou do  ř. 102, druhý zase k variantě ř.106 ( protože pokud jsou účetní odpisy nulové pak 0- daňový odpis = vždy právě hodnota daňového odpisu ), ono také záleží na účetním SW, zda zaúčtuje odpis jako výdaj do peněžního deníku v DE, nebo to neumí a pak se musí doplnit do ř. 106 )

Je to jako s právníky, 2 právníci to jsou vždy 3 právní názory na jeden problém.

Tedy :

máte mít: 100 na ř. 101
                      - 50 na ř. 102 ( vč. paušálu za auto v DE ( pouze v DE )  který je výdajem podnikatele )
      -------------------

ZD            50     ř. 113

nebo :

100 na ř. 101
                    - 40 na ř. 102 ( bez paušálu za auto )
                    - 10 na ř. 106 ( korekce za paušál vozu v DE + popis případu v tab. E  )
      ------------------------
      ZD         50        ř. 113

Pro potřeby ZP sečtete ( celkové výdaje, pozor nezahrnuje se případně uplatněná ztráta min. let ) a pro potřeby SP nic nemusíte, opisujete ZD z ř. 113.

• 20. 3. 2017 7:08

M.M. (neregistrovaný)

Dobrý den,

děkuji, ať se Vám daří.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).