Dobrý den,
K vašemu dotazu, uplatníte li si vozidlo do výdajů v DE tzv. kdy tento vůz používáte v podnikání i soukromě, můžete si nárokovat skutečně částku ( tzv. paušálního nákladu za dopravu v krácené výši ) tj. 4000,- / měs. za předpokladu že současně na vozidlo platíte silniční daň. V tomto případě se jedná o konečnou částku a jiné náklady souvztažné k vozidlu si neuplatníte ( PHM, opravy, parkovné ) . Toto vozidlo naopak nemusíte mít zařazeno v obchodním majetku podnikatele.
Tento výdajový paušál na vozidlo je uplatnitelný pouze pokud vedete daňovou evidenci, částka 12x4000,- je výdajem podnikatele. V případě uplatnění %-ní výdaje která je stanovena MF dle §7 ZDP a jde o ( 80 % zemědělci a řemesla, 60% běžné ost. živnosti, 40% svobodná povolání + autorské honoráře, 30% nájmy ) pak v tomto je obsaženo vše. Včetně případného užití vozu v podnikání a pak již nelze uplatnit žádné skutečné či paušálem vyjádřené výdaje.
tedy jako podnikatelka si uvedete příjmy z podnikání do ř. 101 a výdaje ( které evidujete v DE včetně onoho kráceného paušálu za vozidlo ) do řádku 102
řádky 105 a 106 jsou korekční úpravy zvyšující ZD ( ř.105 např. hodnoty nepeněžních příjmů nezachycených v příjmu podnikatele v daném roce, nezaplacené pojistné ) a snižující ř. 106 ( opět korekční, zde ale snížení o nezachycené výdaje podnikatele v daném roce např. odpisy majetku a hodnoty rezerv, aj. )
máte li vozidlo v obchodním majetku, platí současně, že při odpisování silničního motorového vozidla, u kterého byl uplatněn krácený paušál na dopravu, se odpis uplatní poměrnou částí[/b], tj. 80 % ( hodnotu případného odpisu uvedete v ř. 106 )
Pokud nemáte žádné další korekce je základem daně z §7 rozdíl řádku 101 - 102
Dobrý den, děkuji za vaši odpověď. Tomu všemu rozumím. Mě šlo o to, že tyto paušální výdaje je možno odečíst až v daňovém přiznání. Ale v celkových výdajích to započítané není. Bylo mi řečeno, že je mám napsat až do přiznání do řádku 106 a v bodů E na druhé straně napsat - paušální výdaje za dopravu. Ovšem když počítám zdravotní a sociální pojištění a potřebuji celkové příjmy a výdaje, tak to právě musím do těch výdajů připočítat, protože v daňové evidenci to není, to je přece odečteno až v tom přiznání. Mám to správně?
Dobrý den,
pro potřeby vyplnění přehledů platí že u SP vyplňujete tzv. daňový základ dle §7 tedy to je již po korekcích jen opíšete ř. 113
u ZP v přehledech uvádíte celkové výdaje a celkové příjmy dle §7 ( celkové tedy 101 + 105 a 102 + 106 ) metodicky je tedy jedno jak to v příloze č.1 postavíte, jde spíše o názor a máte pravdu že já jsem také osobně konzultoval například to kam uvádět V DE odpisy zda rovnou do ř. 102 nebo ř. 106 ( v metodice je uvedeno že ř. 106 zachycuje rozdíl účetních a daňových odpisů, jenže v DE účetní nejsou - jen daňové, jeden daňový poradce se kloní k variantě zahrnovat odpisy rovnou do ř. 102, druhý zase k variantě ř.106 ( protože pokud jsou účetní odpisy nulové pak 0- daňový odpis = vždy právě hodnota daňového odpisu ), ono také záleží na účetním SW, zda zaúčtuje odpis jako výdaj do peněžního deníku v DE, nebo to neumí a pak se musí doplnit do ř. 106 )
Je to jako s právníky, 2 právníci to jsou vždy 3 právní názory na jeden problém.
Tedy :
máte mít: 100 na ř. 101
- 50 na ř. 102 ( vč. paušálu za auto v DE ( pouze v DE ) který je výdajem podnikatele )
-------------------
ZD 50 ř. 113
nebo :
100 na ř. 101
- 40 na ř. 102 ( bez paušálu za auto )
- 10 na ř. 106 ( korekce za paušál vozu v DE + popis případu v tab. E )
------------------------
ZD 50 ř. 113
Pro potřeby ZP sečtete ( celkové výdaje, pozor nezahrnuje se případně uplatněná ztráta min. let ) a pro potřeby SP nic nemusíte, opisujete ZD z ř. 113.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
17. 3. 2017 17:25
Dobrý den,
chci se zeptat, dělám poprvé daňové přiznání, tak se v tom ještě moc nevyznám. (předem se omlouvám, zda Vám přijde otázka hloupá)
Uplatňuji paušální výdaje za dopravu za rok 2016 (tj. 12 x 4000, protože používám auto i pro soukromé účely).
Tyto výdaje lze odečíst až v daňovém přiznání, kdy se sníží daňový základ. (řádek 106)
A AAle když počítám výpočet pro sociální a zdravotní pojištění - mohu tyto výdaje za dopravu započítat hned do výdajů? nebo uvést výdaje z řádku 2 v daňovém přiznání, ještě před odečtením těchto paušálních výdajů? Doufám, že jsem to napsala trochu srozumitelně.
Předem děkuji za radu. Marie