Re: DPH zálohová fa u DE
Pokud Vy sám vedete DE (nikoliv podvojné účetnictví), tak naopak nesmíte vystavit na přijatou platbu fakturu s DPH. Zakazují Vám to §§ 21/3 a 26/1 zákona o DPH. Jestli nemáte ve smlouvě sjednána nějaká dílčí plnění, tak můžete přijímat zálohy bez DPH a až skončí rekonstrukce, tak vystavíte konečnou fa včetně DPH a v ní odečtete zaplacené zálohy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
15. 11. 2006 21:41
Vystavili jsme zál. fa na 100.000,--Odběratel je zemědělec. Máme smlouvu o dílo na celkovou částku 700.000,--. Na účet nám přišla zmíněná záloha. Je domluveno, že po odvedení prací(rekonstrukce statku) v hodnotě zálohy,tedy oněch 100.000,-- bude provedena další záloha. Předpoklad prací je listopad-únor. Jak to bude vypadat s DPH u těchto zál.faktur.Na přijatou zálohu jsem jako DE povinen vystavit daň. doklad, který má mít datum = přijetí platby na můj účet a v příslušném čtvrtletí do kterého spadá přijatá platba provedu přiznání DPH? Na konci akce pak vystavím konečnou fa s uvedením jednotlivých zál. faktur a vyčíslením DPH. Konečná fa může být buď 0 nebo bude nějaký doplatek.
Mám pak obdobnou situaci, ale odběratel je a.s. Je v postupu uplatnění DPH nějaký rozdíl mezi a.s. a f.o.?
Četl jsem si v historii diskuze ohledně DPH...mám v tom zmatek.
Moc všem děkuji.
Robert