Dobrý den,
pokud jste neplátce a poskytujete skutečně službu do EU osobě nepovinné k dani ( nepodnikající občané z EU ) pak bez DPH. Zjistěte si ale zda NO v GB je skutečně osobou nepovinnou k dani, já neznám charakteristiku osoby povinné k dani v GB. V ČR je osobou povinnou k dani FO nebo PO která uskutečňuje ekonomické činnosti a to včetně PO která nebyla zřízena za účelem podnikání pokud současně také uskutečňuje ekon. činnosti.
Pokud je NO v GB ale os. povinnou k dani, poskytnutím služby se stanete IO a jeden z Vás musí v GB odvést daň ( jsou to osvobozená plnění a dodanění systémem přenosu +/- )
Zjistím, ale předpokládala jsem, že jako právnická osoba, která je ale charita , jsou osvobozeni od daně.
Ale pokud nejsou osvobozeni, pak jsou osoba povinná k dani a znamená to tedy, že i když jsme oba neplátci DPH, tak pořád se musí v GB odvést DPH?
Já chápu, že se pak musím registrovat jako IO, ale co když oni se jako IO či VAT plátci odmítnout registrovat (lépe řečeno u nich ta instituce IO vůbec neexistuje a jejich finanční úřad je odmítne zaregistrovat, protože řekněme nepřekračují příjem 83 000 liber ročně - prý se to v UK běžně děje, že jehich finančák odmítá registrovat). Pak od nich nemám šanci získat žádné DIČ/VAT pro náš finanční úřad, co má člověk pak dělat? Bez toho britského DIČ se vlastně ani nedá vyplnit souhrnné hlášení...
http://www.podnikatel.cz/clanky/poskytujete-sluzby-v-eu-stavate-se-platcem-dph/
http://dane24.cz/caste-danove-situace-dph/
fyzická osoba neplátce DPH poskytuje služby poradenství společnosti ABC s.r.o. - osobě povinné neregistrované k dani se sídlem v EU ( EU neplátce).
fyzická osoba neplátce DPH poskytuje službu dle § 9 odst. 1 s místem plnění v jiném členském státě osobě povinné k dani z jiného členského státu. fyzická osoba neplátce DPH se stává identifikovanou osobou ke dni poskytnutí služby. A to i když společnost ABC s.r.o. je neplátce DPH - jde o osobou povinnou k dani. Fyzická osoba neplátce DPH uvede poskytnutí služby v přiznání k DPH. Povinnost platit DPH mu nevznikla. Souhrnné hlášení nemůže podat, protože osoba neregistrovaná k dani nemá DIČ, která by bylo možné uvést v souhrnném hlášení.[/color]
"Fyzická osoba neplátce DPH uvede poskytnutí služby v přiznání k DPH. Povinnost platit DPH mu nevznikla. Souhrnné hlášení nemůže podat, protože osoba neregistrovaná k dani nemá DIČ, která by bylo možné uvést v souhrnném hlášení"
- to ale přece takto není - Jestliže pouze poskytuji službu do EU, tak nepodávám přiznání k DPH, protože nevznikla daňová povinnost, ale pouze souhrnné hlášení. Jakožto "identifikovaná osobě" mi je právě přiděleno DIČ či prostě číslo, které vypadá jak DIČ, abych ho mohla uvést do souhrnného hlášení. http://www.jakpodnikat.cz/identifikovana-osoba-k-dph.php
Můj dotaz směřoval k tomu, jak vlastně mám docílit toho, aby mi britský neplátce DPH poskytl svoje DIČ (či číslo, které má přiděleno jako identifikovaná osoba v Británii - tam tedy ale tento institu neexistuje), když se britský neplátce odmítá registrovat a finanční úřad ho v rozporu s evropskými předpisy (čin na základě nějaké britské výjimky) taky odmítá registrovat, protože nedosahuje dostatečných příjmů. A toto číslo potřebuji, abych ho mohla napsat do souhrnného hlášení... protože když ho z nich nedostanu, tak nevím jak to hlášení vyplnit...
Jak to lidé vůbec řeší? Nebo existuje nějaké doporučení pro tyto situace?
Dobrý den,
jako český neplátce DPH se poskytnutím služby do EU osobě povinné k dani ( i neregistrované ) stáváte IO, k tomuto více od daňové poradkyně :
https://www.uctovani.net/clanek.php?t=Identifikovana-osoba-v-prikladech-z-praxe&idc=278
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 3. 2017 12:36
Dobrý den,
jsem neplátce DPH a poskytuji služby do EU - jedná se o vypracování studie pro britskou neziskovou organizaci, která je v Británii osvobozena od daně (není tedy ani registrovaná k DPH či nijak identifikovaná).
Musím se vůbec registrovat jako daňově identifikovaná osoba? (Z § 6 (i) bych vyvodila, že se identitikovanou osobou stávám dnem poskytnutí služby s místem plnění v jiném členském státě podle § 9 odst. 1, nicméně tady se jedná o poskytnutí služby podle § 9 odst. 2: místem plnění při poskytnutí služby osobě nepovinné k dani je místo, kde má osoba poskytující službu sídlo > místem plnění by tedy měla být ČR a já bych se snad neměla vůbec muset registrovat (?)
Jaké náležitosti má potom taková faktura mít? Když nejsem plátce DPH, oni nejsou plátci DPH, místem plnění je ČR... musím vůbec ještě něco specifického na fakturu uvádět? Nějaké speciální věty odkazující se na naše zákony či předpisy EU?