Re: Fa vystavena letos, práce až přístí
A vy jste schopni rozklíčovat, kolik je skutečná rozpracovanost? A ve smlouvě nemáte uvedeno, do kdy budou jednotlivé dílčí práce hotovy? Tam máte skutečně uvedeno, že v okamžiku zahájení výroby si vyfakturujete 75 %? Proč se nejednalo o zálohu?
Jedná se o to,že kvůli úvěrům fakturujeme většinou dílčí faktury konečné. A je tam opravdu 75% při podpisu objednávky a zahájení výroby.
Rozklíčovat se to asi nedá, protože to bude ve fázi zádání do výroby u slévárny a my budeme připravovat další potřebné věci pro přípravu této dodávky. Takže to bude vše rozpracované. Smlouva není, je to jen objednávka kde nejsou termíny dodání.
Tak jestli se to nedá rozklíčovat, tak vám nikdo nemůže tvrdit, že jste si vyfakturovali více. Pokud s tím odběratel souhlasí, což souhlasí, tak bych to neřešila. Z hlediska zásady opatrnosti by výnosy neměly být podhodnoceny, takže nevidím problém. Kdybyste si to nevyfakturovali, měli byste to ve výnosech v rozpracovanosti.
Jediný problém vidím v tom, že v příštím roce budete mít náklady za faktury ze slévárny a skoro nulové výnosy, takže bych část nákladů, která je prokazatelně provedená, dala do dohodných položek letošního roku. To je z hlediska účetního, ale pozor na hledisko daňové (datum uskuteč. zdan. plnění u DPH).
Prosím myslíte tím něco konkrétně? U DPH? Když máme v objednávce, že dílčí plnění je v momentě podpisu objednávky a zahájení výroby, tak by to mělo být již tato faktura s DPH? Nebo se pletu? Prosím poradíte mi ještě paní Ivo? Děkuji za Vaši pomoc!!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
20. 11. 2006 11:36
Prosím potýkám se teď s jednou zakázkou ve stavebnictví a nevím si rady jak se to dělá a jak to mám vysvětlit řediteli.
V roce 2006 se začne provádět dodávka schodiště. Vše se musí nechat zaměřit, vyrobit a teprve až na konci namontovat. Namontování je práce na 2 dny a tato montáž se bude dělat až v roce 2007, až budou vyrobeny všechny věci ve slévárnách. V objednávce je napsáno, že se vystaví v momentě potvrzení objednávky - zahájení výroby 75% z ceny včetně zákonného DPH.
Můj dotaz je: jak se vše zpracovává na konci roku, když mám již vystavenou "konečnou" fakturu na 75%? Ale kdybychom si udělali rozpracovanost této zakázky, tak bychom zjisitili třeba, že je hotová jen třeba z 50%? Co s tím?
Je to opravdu tak, že pokud je vystavena "dílčí konečná" faktura tak se nedělá žádná rozpracovanost na konci roku a je to náš problém, že jsme si to více vyfakturovali na začátku a budeme to danit? A o to ménší budeme mít zisky na této zakázce v roce 2007?
Poradíte mi někdo nějaký postup jak se v takového situaci mám zachovat a postupovat? Děkuji moc za radu!