Cena za účetní služby

• (neregistrovaný)

30. 3. 2017 14:45

Dobrý den, jsem OSVČ a letos jsem měnil účetní. Měl jsem předtím dvě, pokaždé mne stálo daňové přiznání do 3 000Kč. Mám ho pokaždé skoro na stejné úrovni. Nová účetní si naúčtovala za zpracování přes 8 000 Kč. Nehodlám to platit. Nemá nikde žádný ceník. Předem jsme se nedohodli na ceně, viděla však faktury z předchozích let. Jak vypočítávají účetní svou odměnu? Mají tabulky? Nebo si každý může říct, kolik chce? Mohu se nějak bránit? Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 3. 2017 14:58

Hanča (neregistrovaný)

Nic ve zlém, ale jak se můžete s někým domluvit na práci aniž byste věděl, kolik zaplatíte? Asi jí to ale budete muset zaplatit, aby Vás třeba nehonila jako dlužníka a potom se můžete nějakým způsobem domáhat vrácení aspoň části peněz.

• 30. 3. 2017 15:00

M.M. (neregistrovaný)

Dobrý den,

účetní nemají žádné tarifové odměny, jde o smluvní ceny obvyklé v daném místě a čase. Ještě jsem se nesetkal s tím že by někdo uzavřel smlouvu na účetní služby bez jakkoli vyjádřené ceny, ať již ceníkem, odkazem na ceník ve smlouvě, individuálním paušálem, cenou za položku, dodatkem, nevím prostě něčím...

Pokud jste něco uzavřel bez uvedení ceny, je to diskutabilní, nicméně NOZ jasně hovoří o tom,  že smlouvy jsou spíše platné, tedy v případě že se nedohodnete, musel by cenu obvyklou určit soud, zde se vychází z porovnatelných obchodních zvyklostí pro danou lokalitu a čas ( jiná je v Praze jiná v Mostě )

Tak to u ní reklamujte pro důvody nepřiměřené ceny, požádejte o opravu případně dobropis, pokud se nedomluvíte smírem, pak se nedá nic dělat... zda bude případnou pohledávku účetní žalovat za pár tisíc, to bych se docela divil. Je také na druhou stranu otázkou, proč měníte pořád dokola účetní a jakým způsobem přistupujete ke smlouvám.   

• 30. 3. 2017 15:57

Karel Novotný (neregistrovaný)

Jednou jsem měnil účetní z důvodu stěhování, druhá bohužel zemřela. Jedná se o menší okresní město.Žádnou smlouvu jsem nepodepisoval. Vždy to bylo na oslovení dané účetní, která přiznání zpracovala. Pokud tedy nemám smlouvu, co s tím? Mám smlouvat? Děkuji

• 30. 3. 2017 23:24

M.M. (neregistrovaný)

Dobrý den,

nemáte li smlouvu bude pro obě strany i pro paní účetní velice obtížné obhájit jak práci tak cenu, bohužel NOZ umožňuje v některých případech uzavírat smlouvy i ústně, je velký problém, nastane li stav kdy dochází k tvrzení proti tvrzení.

Nejschůdnější bude prostá dohoda s paní účetní, nejen dohoda na ceně která je momentálně předmětem vaší neshody, ale dohoda na písemné smlouvě o poskytování úč. služeb, jejíž součástí bude jasně určená cena, která vyjádří vaší smluvní dohudu. Pokud se nedohodnete,případně pokud je již narušena vaše vzájemná důvěra,  já bych postupoval tak, že bych dojednal jen cenu za již odvedenou práci a poohlédl bych se po jiném externím zpracovateli.

Ale nabízím jen svůj pohled, jak se rozhodnete je na vás,

ať se daří.

• 31. 3. 2017 10:19

M.M. (neregistrovaný)

Dobrý den,

admin. maže odkazy na soukromé weby, něco jiného je odkaz na zákon, výkladové stanovisko GFŘ, právní rozbor, atd.. ( to je tak složité a rozsáhlé,  že to ani nelze popsat do poradny - asi každý chápe že nelze opisovat texty na 10-ky stran ke každému příspěvku,  nevkládejte sem ale odkazy na stánky své nebo jiných komerčních poskytovatelů služeb, pak se stává že si tento diskusní web, někteří pletou s osobní reklamou " zadarmo" na své služby, což samozřejmě není váš případ, ale nevědomky tak činíte. Pán je jistě dost zdatný na to, aby se přes vyhledávač dokázal najít porovnání, ve své lokalitě menšího města, je to otázkou 1- 2 minut. Navíc vkládáte web privátní společnosti pod jiné elektronické aplikace jiného webu, což lze většinou s jejich souhlasem a dále s pravidly také tohoto webu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).