Re: budova v podnikání - znovu dílna
Dávejte se bacha na to co je oprava a co technické zhodnocení. Opravy jdou rovnou do výdajů(nákladů) a technické zhodnocení nad 40 000,- zvyšuje vstupní cenu majetku a tím pádem i odpisy.
Já taky přidám jeden dotaz na zkušené a znalé:-)
Pokud provedu např. v pondělí montáž žaluzií. Ve středu si nechám vyměnit dřevěná okna za plastová s většími rozměry. A další týden zabuduji třeba topení. Jak to by to bylo s náklady, resp. TZ, když to bude fakturováno zvlášť, ale od jednoho dodavatele a když to bude od různých dodavatelů. Uvažuji, že jednotlivé částky by nepřesáhly 40 tis. Kč, ale v součtu ano. Díky :-)
Pro Otu:
Výdaje se sečítají za jeden majetek a zdaňovací období (§33/1 ZDP), takže TZ.
Pro Lenku:
V katastru se nemusí nic měnit, vazba na pozemek není.
Údržba a opravy nemají limit a jdou přímo do nákladů, pokud se skutečně jedná o opravy a údržbu.
Technické zhodnocení je upraveno v § 33 ZDP.
Doporučuji se vyhnout termínu "úprava" a důsledně hlídat co je oprava a co technické zhodnocení a to ve všech možných dokumentech: stavební povolení (ohlášení), objednávka dodavateli, stavební deník, faktura od dodavatele rozdělená na opravu a technické zhodnocení atd. Vyplatí se také fotodokumentace před a po.
Doporučuji literaturu od Dr. Skály, z jednoho zákona se to nedá vyčíst a on je tam cituje všechny potřebné. Definice jsou roztroušeny od občana, přes stavební zákon a účetní předpisy až po daňové předpisy. Definice se samozřejmě liší. :-))
Není to těžké jen pro vás, ale pro většinu DS. :-))
Hezký večer
Díky Vám Pavle a Oto, už jsem myslela, že se ani nikdo neozve. Pavle, na Vás mám prosbu, jak se jmenuje ta publikace, kterou mi doporučejte?
Děkuji, hezký den.
Tak jsem opět tady, a zase dotazy.
Jaký bude mít tato skutečnost - vložení budovy do OM podnikatele FO - vliv na daň z nemovitosti, a dále taky na případné vypořádání dědictví, neohrozí podnikatel nějakým rizikem soukromý majetek rodiny? Díky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
21. 11. 2006 20:07
Díky za předchozí reakce.
Jde stále o případ, kdy chce podnikatel pro podnikání upravit hospodářskou budovu, která se nachází ve dvorku jeho rodinného domu, na dílnu,sklad , kancelář.
Už vím, že budova musí být v OM, aby na ni mohl uplatnit příslušné výdaje.Vstupní cena se stanoví znaleckým posudkem, jelikož vlastní RD déle něž 5 let, a v této ceně vložím do OM.
Majetek se zařadí do 5.odp. sk., a budou se uplatňovat daňové odpisy. ... Prosím Vás někoho zkušeného o kontrolu.
Jak to ale vypadá prakticky? Musím něco měnit v zápisu do katastru nemovistostí? Je nějaká vazba na pozemek pod budovou?
Bude následovat rekonstrukce, úpravy, údržba. Do přímých nákladů mohu zahrnout opravy či údržbu nemovitosti do 40 000,-
Př. : oprava podlahy, omítek, malování - do provozuschopného stavu,vybavení podlahovou krytinou, žaluzie.
Pokud tato suma zásahů překročí 40 000,- půjde o TZ - modernizaci a o toto TZ se zvýší vstupní cena majetku, ze které následně uplatníme odpisy.
Je to pro mne velice těžké, tak prosím poraďte, zkontrolujte, doplňte další možné souvislosti, odkazy na zákon .
Moc díky a všechny zdravím