ještě k doplnění, mimochodem máte to přímo pod tím odstavcem co jste si označil :
(7) Samostatná výdělečná činnost se považuje za vedlejší samostatnou výdělečnou činnost v těch kalendářních měsících, v nichž aspoň po část měsíce byla vykonávána samostatná výdělečná činnost, a v této době výkonu samostatné výdělečné činnosti aspoň po část této doby trvaly skutečnosti uvedené v odstavci 6. Trváním skutečností podle věty první se rozumí též trvání jen některých skutečností uvedených v odstavci 6.
( 8) Zaměstnáním se rozumí činnost zakládající účast na nemocenském pojištění zaměstnanců.
Váš dotaz je zvláštní, že si ani nepřečtete dva odstavce pod tím ?? V žádném případě nebudete OSVČ vedlejší na DPP a DPČ pokud z nich nebude odváděno SP a ZP a to alespoň z minimálního vym. základu , pokud budete pracovat jen po část roku, budete vedlejší OSVČ pouze po tu dobu co budete plnit ustanovení odstavce 6 + 7+8
Skoro se divím že takovou otázku vůbec položíte, máte to přímo v odkazu zákona.
Vidíte, ten odst. 7 jsem přehlédl. Takže vlastně pravdu nemám :D Neplatí to pak už po celý rok, ale jen pro dané měsíce, kdy jsem zaměstnán.
Dobrý den,
OSVČ vedlejší = ods. 6+7+8, máte pravdu, přecenil jsem Vás, nepochopil jste to správně. A nepochopil jste to ani podruhé, v případě zaměstnání budete považován za vedlejší OSVČ pouze v těch měsících, co budete zaměstnán pouze za předpokladu, že vaše zaměstnání bude zakládat SOUČASNĚ účast na SP a ZP a to z min. vyměřovacího základu = chcete li z minimální mzdy ( což u DPP do 10-ti tisíc - tam je jen srážkový daň a DPČ nebývá protože pak nedávají smysl a podléhají odvodům stejně jako klasický PP ) Ale to není předmětem příspěvku, já si zde nechci honit triko na něčí účet, je to prostě tak, jak jsem uvedl.
Ať se daří.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
31. 3. 2017 20:40
Zdravím!
Zajímalo by mě, kdy bude moje samostatná výdělečná činnost považována za vedlejší. Jestli jsem to pochopil správně, tak stačí, abych byť jen malou část roku vykonával zaměstnání (třeba i DPČ) a po celý tento rok bude moje činnost vedlejší.
Viz § 9 odst. 6 zákona č. 155/1995 Sb..
Prosím žádné osobní dojmy ani zvyklosti, ale názor, co má podklad v zákoně či vyhlášce.
Děkuji.