Re: JEDNATEL A NÁKLADY UZNATELNÉ
>>Dobrý den,
>>můžu jedinému jednateli společnosti, kterému vyplácím
>>pravidelně měsíční mzdu dle par.6/2 - jako
>>zaměstnanci
>>za práci ve firmě
>>dávat do účetnictví stravenky (55%),
>>-má nárok na dovolenou?
>>- a můžu mu vyplatit příspěvek na penzijní spoření
>>- a můžu mu zaplatit školení
>>
>>všechno jako zaměstnanci, kdyby byli?
>>(někdy si přečtu že ne, a někde,že pokud se mzda daní
>>soc,zdrav a zál. - chová se to všechno jako by byl
>>zaměstnanec)
>
>Vše jako zaměstnanec, stravenky, dovolená, školení
>atd.
Záleží na tom, jaký má osoba ve funkci jednatele ke společnosti vztah.
Pokud je jen jednatel, tak funkci vykonává podle obchodního zákoníku a pokud má ve smlouvě či rozhodnutí valné hromady, že má právo na stravenky či školení, tak ano. DzP pouze umožňuje daňové ošetření těchto skutečností. Na dovolenou nemá nárok, to je požitek ze zákoníku práce.
Pokud jednatel má uzavřen pracovně právní vztah i na jinou činnost, než je výkon funkce jednatele (např. ředitel, vedoucí...), tak má nárok na vše podle zákoníku práce.
Argument, že když se něco daní "soc, zdra a zál." je irelevantní, záleží na právních vztazích ke společnosti.
Hezký den
*** Můžu jednu otazku? :-) Ke stravenkám: myslíte, že nárok na stravenky má? (i kdyby bylo v jeho smlouvě se společností). Podle mě je stravenka vázána na odpracovanou směnu, a tu jednatel, pokud má jen vztah obchodní, stanovenu nemá, a já tedy netuším, jak jeho nárok prokázat (?). Já radím stravenky nedávat. Ale pokud máte zkušenost, že projdou tím ohněm (a jak zdůvodnit), byla bych ráda :-) ***
Kdybychom se více znali, tak řeknu přepjatý formalismus! Ale protože se neznáme, tak si to odpustím. :-))
1) Jednatel je podle § 6/2 ZDP "daňový" zaměstnanec.
2) Pokud bude mít stravenky uvedeny jako smluvní požitek v mandátní či jiné smlouvě, tak na ně má nárok.
3) Podle § 6/9/b ZDP je stravování osvobozeno
4) Podle § 24/2/j/4 ZDP je daňovým výdajem až do výše 55% ceny jednoho jídla za jednu směnu. ZDP nedefinuje co je směna. Odvolávka č. 110, není, stejně jako ostatní odvolávky, součástí právního předpisu (judikováno ÚS). V mandátní smlouvě je uvedeno, že jednatel má nárok na tolik stravenek, kolik je pracovních dní (směn) v měsíci, pokud nemá nárok na cestovní náhrady. Jsem si vědom problematiky analogie ve veřejném právu, ale pro pracovníky FÚ to vypadá úplně stejně jako u "pracovněprávních" zaměstnanců.
5) Pokud by se to kontrole nelíbilo, zbývá princip in dubio mitius (IV US 662/02 a IV US 669/02).
6) Žádná kontrola mi to zatím nenapadla. Buď je to dobře, nebo se jim to zdálo, že je to dobře nebo že je to malicherné.
Hezký večer
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 11. 2006 14:17
Dobrý den,
můžu jedinému jednateli společnosti, kterému vyplácím pravidelně měsíční mzdu dle par.6/2 - jako zaměstnanci za práci ve firmě
dávat do účetnictví stravenky (55%),
-má nárok na dovolenou?
- a můžu mu vyplatit příspěvek na penzijní spoření
- a můžu mu zaplatit školení
všechno jako zaměstnanci, kdyby byli?
(někdy si přečtu že ne, a někde,že pokud se mzda daní soc,zdrav a zál. - chová se to všechno jako by byl zaměstnanec)