Re: Kam zaúčtovat zálohu na časopisy?
Účet 15x v účetní osnově beru jako účet související s nákupem zásob (zálohy na materiál,zboží a pod.celkově související s položkami, které se mi při dalším účtování projeví na ú.1xx),kdežto účet 314 beru jako provozní zálohu, případ výše uvedený jsem vždy účtovala na ú 314 a budu nadále...
Hezký den
Do směrnice jsem si napsala takový ty řeči, že pokud se bude jednat o bezvýznamné částky a pravidelně se opakující výdaje - předplatné, kalendáře na další rok,pojistné apod. tak dávám do nákladů, popř. do zisku.
xxxxxxxxxxx
Souhlas s Helou - ZÁLOHA na předplatné 314.
Ovšem u Renaty si dovolím poznamenat, že pravděpodobně měla na mysli již fakturu za předplatné, nikoliv zálohu, protože na 381 se účtuje to, co bude nákladem až v příštím období, tj. např. právě to předplatné např. na rok 2007, faktura na ně mi sice přijde ještě letos, avšak nákladově je "spjata" s rokem 2006, takže tento rok budu účtovat 381/321, a do nákladu roku 2007 to dostanu až po 1.1.07 zaúčtováním 50./381 ... to jenom na doplnění, mějte se...
xxxxxxxxxx
Jistě, že lze PŘEDPLATNÉ účtovat tak, jak píše Jana a je to v pořádku, ale ZÁLOHU ne, to jsem měla na mysli ve své odpovědi. Zálohu dostanete přímo do nákladů v DE, ale v účetnictví ne, jedině přes dohadné položky ke konci období (pokud si ve směrnici stanovíte, že dohadnou položku tvoříte ve výši záloh - např. spotřeba plynu..) ale ne tím, že zálohu zaúčtujete přímo do nákladů...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 11. 2006 14:52
Nedávno ze zde vedla diskuze o skupině 15.
Můžete mi prosím poradit, kam zaúčtovat zálohu na předplatné za odborné časopisy. Až do tého chvíle jsme je účtovali na 314