Odmitnutá faktura dle objednávky

• (neregistrovaný)

5. 4. 2017 15:56

Dobry den,

pracuji v kreativni profesi. Klient mi odmita prijmout a uhradit fakturu, nabizi mi cca polovicni cenu, na kterou pozaduje
    vystaveni faktury. Duvod k tomuto ale pokazde meni.

Nyni pise, ze prace nebyla pozadovane kvality, ale toto mi v prubehu prace nikdy nerekli a naopak chteli ode mne realizaci.
    Prace nebyla zastavena z duvodu toho, ze by ma prace byla nekvalitni ale z duvodu toho, ze ma nabizena cena za malbu
    na stenu byla prilis vysoka, toto stoji v sms, kterou praci oficialne ukoncili. Z variant platit realizaci malbou nebo kridou
    nebo jen uhrazeni navrhu /vse bylo vycisleno/ si vybrali posledni a realizaci mabou se rozhodli stale s castecne mym
    navrhem realizovat s remeslniky. Nyni mi castku za navrh nechteji uhradit s tim, ze pry nebyla dle jejich predstav.
    Mam pravo na zaplaceni faktury /vystavena dle objednavky/ trvat ?  dekuji za Vase nazory :)

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 4. 2017 16:20

M.M. (neregistrovaný)

Dobrý den,

samotnou "FA" ( pojem faktura zákon nezná ) neznamená samotný vznik pohledávky, jde o prostředek k její evidenci a zaúčtování jako účetního ( u neplátce ) nebo daňového ( u plátce ) dokladu. U plátce je její vystavení také vázáno na okamžik DÚZP.

Tedy FA je účetním dokladem, vystaveným na základě smlouvy ( o dílo, o koupi, aj, ) v případě absence smlouvy ( zejména u malých kontraktů ) na základě učiněné objednávky nejlépe písemné dnes již také běžně v elektronických formách.

Pokud jste účtoval to, co bylo objednáno a vámi také realizováno, nemá odběratel právo FA odmítat a o tomto dokladu také u sebe účtovat, pokud poté přeci jen dojde k neshodě na rozsahu odvedené práce či její kvalitě ( a to jak směrem ke snížení, tak zvýšení ) řeší se to dobropisem / vrubopisem. Pokud se na tom tak dohodnete.

To, že Vaší FA odmítne, nic neznamená, ale nedojde li k dohodě je jasné že jej nepřinutíte o tomto účtovat ( a hlavně platit za pohledávku ) jinak než žalobou u soudu, z nezaplacené pohledávky. Dohodnout se je lepší, levnější a rychlejší ... ale bohužel, ne vždy je to možné.

• 5. 4. 2017 16:26

Lin (neregistrovaný)

Dekuji )) jsem velmi vdecna za Vasi radu. Je to mala castka o kterou se jedna, ale z principu
      klientova nesourodeho a drzeho jednani nechci vec nechat byt. Ano, v objednavce je uvedena hodinova
      sazba. Myslim, ze budu pokracovat predzalobni upominkou a pripadne se pote muzeme domluvit
      na dobropisu, pokud jejich argument bude vecny. dekuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).