Dobrý den,
samotnou "FA" ( pojem faktura zákon nezná ) neznamená samotný vznik pohledávky, jde o prostředek k její evidenci a zaúčtování jako účetního ( u neplátce ) nebo daňového ( u plátce ) dokladu. U plátce je její vystavení také vázáno na okamžik DÚZP.
Tedy FA je účetním dokladem, vystaveným na základě smlouvy ( o dílo, o koupi, aj, ) v případě absence smlouvy ( zejména u malých kontraktů ) na základě učiněné objednávky nejlépe písemné dnes již také běžně v elektronických formách.
Pokud jste účtoval to, co bylo objednáno a vámi také realizováno, nemá odběratel právo FA odmítat a o tomto dokladu také u sebe účtovat, pokud poté přeci jen dojde k neshodě na rozsahu odvedené práce či její kvalitě ( a to jak směrem ke snížení, tak zvýšení ) řeší se to dobropisem / vrubopisem. Pokud se na tom tak dohodnete.
To, že Vaší FA odmítne, nic neznamená, ale nedojde li k dohodě je jasné že jej nepřinutíte o tomto účtovat ( a hlavně platit za pohledávku ) jinak než žalobou u soudu, z nezaplacené pohledávky. Dohodnout se je lepší, levnější a rychlejší ... ale bohužel, ne vždy je to možné.
Dekuji )) jsem velmi vdecna za Vasi radu. Je to mala castka o kterou se jedna, ale z principu
klientova nesourodeho a drzeho jednani nechci vec nechat byt. Ano, v objednavce je uvedena hodinova
sazba. Myslim, ze budu pokracovat predzalobni upominkou a pripadne se pote muzeme domluvit
na dobropisu, pokud jejich argument bude vecny. dekuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
5. 4. 2017 15:56
Dobry den,
pracuji v kreativni profesi. Klient mi odmita prijmout a uhradit fakturu, nabizi mi cca polovicni cenu, na kterou pozaduje
vystaveni faktury. Duvod k tomuto ale pokazde meni.
Nyni pise, ze prace nebyla pozadovane kvality, ale toto mi v prubehu prace nikdy nerekli a naopak chteli ode mne realizaci.
Prace nebyla zastavena z duvodu toho, ze by ma prace byla nekvalitni ale z duvodu toho, ze ma nabizena cena za malbu
na stenu byla prilis vysoka, toto stoji v sms, kterou praci oficialne ukoncili. Z variant platit realizaci malbou nebo kridou
nebo jen uhrazeni navrhu /vse bylo vycisleno/ si vybrali posledni a realizaci mabou se rozhodli stale s castecne mym
navrhem realizovat s remeslniky. Nyni mi castku za navrh nechteji uhradit s tim, ze pry nebyla dle jejich predstav.
Mam pravo na zaplaceni faktury /vystavena dle objednavky/ trvat ? dekuji za Vase nazory :)