Re: Zahraniční pracovní cesta - kompliko
Je to opravdu složité, protože zaměstnanec nemá být nikdy znevýhodněn a to při 100% slovenském stravném by asi bylo.
Já bych počítala 8 hod slovenské a 16 hod americké. V letadle asi bylo občerstvení, takže bych krátila dle směrnice. Zajímaji mne i jiné názory.
**
Přikláním se také k tomu, že pokud by to bylo pro zaměstnance nevýhodné, nevyužije zaměstnavatel zmín.§12/1, ale přepočte náhradu v každém státě.
Co se týče letadla, bych ale za občerstvení nekrátila stravné, protože je v ceně letenky a není to vlastně oběd, či večeře - ale co vím, tak je to opravdu pouze občerstvení - např. bageta, v lepším případě menší porce teplého jídla - ale to pouze u delších letů.
Pro srovnání, pokud jdu na školení, v ceně je i malé občerstvení, ale určitě se za toto nesráží stravné. Aspoň jsem se s tím nesetkala.
Ale ráda se poučím od jiných:-))
A pokud bych tedy propočítávala náhradu stravného za každý stát zvlášť, do kterých států přepočítám lety?? Počítají se do místa místa letu (přistání) nebo z místa odletu? :o) Dále by mě zajímalo, pokud při zpáteční cestě letěla stejným způsobem, počítá se let z Bostonu do stravného USA nebo do Holandska? Pokud budu let tam přepočítávat podle jednotlivých států, MUSÍM postupovat stejným způsobem i při cestě zpět nebo tam můžu vzít stravné podle toho, kde strávila nejvíce hodin? Děkuji za odpovědi.
V zákoně je uvedeno jen, co se rozumí přechodem české hranice (§15/2) - při letecké přepravě a to odlet či přílet dle letového řádu a pokud by se jednalo o velké zpozdění, což by mohlo poškodit zaměstnance, může doložit potvrzení letecké společnosti o zpoždění, ale četla jsem, že let.společnost Vám vydá potvrzení při odletu, pokud budete toto žádat zpětně, tak to nechtějí vydat.
Takže čs. hranici jsme vyřešili a jinak to v zákoně není specifikováno, takže mu to přičtete k tomu státu, kde to bude mít výhodnější.
Také tam není psáno, že musíte na zpáteční cestě postupovat stejně, navíc se jedná o jiný den=samostatný výpočet stravného-může např. použít jiné přepr.prostředky, než při cestě tam, ale myslím, že pokud se chcete přiklonit k výhodnější variantě pro zaměstnance, tak asi budete postupovat stejným způsobem....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 11. 2006 10:37
Dobrý den - mám tady rébus, se kterým si nevím rady.
Naše zaměstnankyně jela na služební cestu do Bostonu. Přes SR V pátek odjela v 18h do Bratislavy,kde přespala a druhý den rano přejela hranice v 8:00 do Rakouska. z Vídně odlétala 9:40 a přistála v Amsterdamu v 11:50. Tady v 14:55 nasedla do letadla a v 17:10 přistála v Bostonu (našeho času 23:10) do konce dne (do půlnoci)tedy zbyva v USA 6:50 hod. Jak to bude se stravným? Mám počítat každý stát zvlášť? SR po hranice od půlnoci 8h(přepočítat na hodiny), Rakousko 1,5h, let 2h, Holandsko 3h, let?? , Boston zbývá od 17:10 do 24h 6:50. Nebo mám 10 hod. letu připočítat k těm zbývajícím 6:50 a dát pouze částku za celý den stravného v USA??? Prosím, pomozte mi, motám se v tom....