Re: Zahraniční pracovní cesta - kompliko
Je to opravdu složité, protože zaměstnanec nemá být nikdy znevýhodněn a to při 100% slovenském stravném by asi bylo.
Já bych počítala 8 hod slovenské a 16 hod americké. V letadle asi bylo občerstvení, takže bych krátila dle směrnice. Zajímaji mne i jiné názory.
**
Přikláním se také k tomu, že pokud by to bylo pro zaměstnance nevýhodné, nevyužije zaměstnavatel zmín.§12/1, ale přepočte náhradu v každém státě.
Co se týče letadla, bych ale za občerstvení nekrátila stravné, protože je v ceně letenky a není to vlastně oběd, či večeře - ale co vím, tak je to opravdu pouze občerstvení - např. bageta, v lepším případě menší porce teplého jídla - ale to pouze u delších letů.
Pro srovnání, pokud jdu na školení, v ceně je i malé občerstvení, ale určitě se za toto nesráží stravné. Aspoň jsem se s tím nesetkala.
Ale ráda se poučím od jiných:-))
A pokud bych tedy propočítávala náhradu stravného za každý stát zvlášť, do kterých států přepočítám lety?? Počítají se do místa místa letu (přistání) nebo z místa odletu? :o) Dále by mě zajímalo, pokud při zpáteční cestě letěla stejným způsobem, počítá se let z Bostonu do stravného USA nebo do Holandska? Pokud budu let tam přepočítávat podle jednotlivých států, MUSÍM postupovat stejným způsobem i při cestě zpět nebo tam můžu vzít stravné podle toho, kde strávila nejvíce hodin? Děkuji za odpovědi.
V zákoně je uvedeno jen, co se rozumí přechodem české hranice (§15/2) - při letecké přepravě a to odlet či přílet dle letového řádu a pokud by se jednalo o velké zpozdění, což by mohlo poškodit zaměstnance, může doložit potvrzení letecké společnosti o zpoždění, ale četla jsem, že let.společnost Vám vydá potvrzení při odletu, pokud budete toto žádat zpětně, tak to nechtějí vydat.
Takže čs. hranici jsme vyřešili a jinak to v zákoně není specifikováno, takže mu to přičtete k tomu státu, kde to bude mít výhodnější.
Také tam není psáno, že musíte na zpáteční cestě postupovat stejně, navíc se jedná o jiný den=samostatný výpočet stravného-může např. použít jiné přepr.prostředky, než při cestě tam, ale myslím, že pokud se chcete přiklonit k výhodnější variantě pro zaměstnance, tak asi budete postupovat stejným způsobem....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny v důchodech přinesou nové valorizace a příplatky za vyšší věk
Šíří se mimořádně věrohodný podvod s přeplatky od pojišťovny
Sociálka nabízí konkrétní příklady z praxe, které pomohou s novým hlášením
Blanku vábí hedvábí. Po nemoci našla nový směr a teď jeho kouzlo předává dál
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
23. 11. 2006 10:37
Dobrý den - mám tady rébus, se kterým si nevím rady.
Naše zaměstnankyně jela na služební cestu do Bostonu. Přes SR V pátek odjela v 18h do Bratislavy,kde přespala a druhý den rano přejela hranice v 8:00 do Rakouska. z Vídně odlétala 9:40 a přistála v Amsterdamu v 11:50. Tady v 14:55 nasedla do letadla a v 17:10 přistála v Bostonu (našeho času 23:10) do konce dne (do půlnoci)tedy zbyva v USA 6:50 hod. Jak to bude se stravným? Mám počítat každý stát zvlášť? SR po hranice od půlnoci 8h(přepočítat na hodiny), Rakousko 1,5h, let 2h, Holandsko 3h, let?? , Boston zbývá od 17:10 do 24h 6:50. Nebo mám 10 hod. letu připočítat k těm zbývajícím 6:50 a dát pouze částku za celý den stravného v USA??? Prosím, pomozte mi, motám se v tom....